JAVOR BOJAN LEŠ O NOVOJ STRATEGIJI RAZVOJA IVANIĆ GRADA

'Okrećemo se zdravstvenom turizmu, postat ćemo centar izvrsnosti za liječenje psorijaze'

fo: Grad Ivanić- Grad

Uz širenje Naftalana, osniva se Visoka zdravstvena škola u kojoj će se obrazovati kadrovi za ovo lječilište. Radi se i na osnivanju klastera medicinskog turizma, a s nula kuna komunalnih naknada i davanja u budućnosti Ivanić-Grad planira privlačiti investitore u farmaceutsku industriju i medicinske ustanove

Prije nekoliko tjedana mediji su objavili vijest kako su u Ivanić Gradu boravili predstavnici udruga oboljelih od psorijaze i alergijskih bolesti i astme iz Finske. Njihova destinacija bila je Naftalan, specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, jedina u Europi i jedna od rijetkih u svijetu koja u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti primjenjuje jedinstven prirodni resurs, naftalen.

Godinama već u Naftalan organizirano dolaze pacijenti iz Danske, a nakon posjeta predstavnika finskih udruga koje okupljaju preko 37 tisuća pacijenata, za očekivati je dodatni porast dolazaka skandinavaca u Naftalan koji je prepoznat kao jedinstvena bolnica čija naftalanoterapija postiže uspješne rezultate u liječenju psorijaze.

Potencijal i vrijednost Naftalana vide i u gradskoj upravi Ivanić-Grada i zato, kaže nam gradonačelnik Javor Bojan Leš, planiraju potpuni zaokret u strategiji razvoja grada kojeg žele pretvoriti u jaki centar zdravstvenog turizma.

'Naša je vizija razvijati grad prema zdravstvenom turizmu. Namjera nam je postati centar izvrsnosti vezano za zdravstvene djelatnosti, prvenstveno za liječenje psorijaze i kožnih bolesti', objašnjava gradonačelnik Leš.

Prošle godine Naftalan je potpisao ugovor s INA-om o koja će za njih posebno izdvajati i opskrbljivati ih naftenskom naftom, što je veliki vjetar u leđa u planovima za razvoj i širenje liječilišta u kojeg već sada dolaze pacijenti iz cijele Europe, posebno Rusije, Švedske, Finske, Danske...

Nedavnim spajanjem na zagrebački vodovod, kojim je Ivanić-Grad konačno osigurao stalnu oprskrbu kvalitetnom i pitkom vodom, stvoreni su preduvjeti i za fizičko širenje Naftalana, odnosno izgradnju novih unutarnjih i vanjskih bazena, kozmetičkih, wellness i ugostiteljskih sadržaja. Projekt je to Zagrebačke Županije težak čak 40 milijuna kuna a Ivanić-Grad u njemu sudjeluje tako što se odrekao svih 2,8 milijuna komunalnih doprinosa i naknada. Trenutno je u tijeku gradnja vanjskih bazena, a čitav projekt trebao bi biti dovršen do kraja iduće godine kada će prošireni Naftalan imati dovoljno kapaciteta za očekivani priljev novih pacijenata.

Uz širenje Naftalana, gradska vlast paralelno radi na osnivanju Visoke škole u kojoj bi se obrazovali kadrovi za ovo lječilište. Gradonačelnik Leš kaže da je već potpisan ugovor sa Sveučilištem u Rijeci, a u pripremi je i provođenje programa fizikalne terapije, dok se pregovara i s Kineziološkim fakultetom za program rekreacije, pa prve studente Ivanić-Grad očekuje već početkom iduće akademske godine, ove jeseni.

Slijedeći je korak otvaranje grada prema privatnim ulagačima iz medicinsko-farmaceutske industrije. 'Napravili smo studiju osnivanja klastera medicinskog turizma i razvoja zdravstvenog turizma u gradu. Idemo u promjenu prostornog plana grada kojeg ćemo završiti iduće godine, i kojim ćemo otvoriti mogućnost ulaganja u klinike i medicinske ustanove. Pritom ćemo sve investitore koji ulažu u medicinsku i farmaceutsku industriju u potpunosti osloboditi svih davanja prema Gradu', kaže Javor Bojan Leš.

Uz Naftalan kao okosnicu, vežu se i drugi, 15 milijuna kuna vrijedni važni gradski projekti kojima gradska vlast želi zaokružiti priču o Ivanić-Gradu kao središtu medicinskog turizma. Za mjesec i pol dana kreće izgradnja novog, četiri milijuna kuna vrijednog nogometnog igrališta s umjetnom travom i novim tribinama koje bi trebalo biti dovršeno do kraja ove godine. Izgradit će se i team-building park na otvorenom, vrijedan 220 tisuća kuna, kao i dva kilometra duga šetnica uz rijeku Lonju koja bi taj dio grada u kojem su Naftalan i sportski sadržaji, spajala sa centrom. Radovi na prvoj fazi ovog 7,5 milijuna kuna vrijednog projekta kreću već ovih dana. U Posavskim Bregima će se pak izgraditi dvostruka, 9,5 milijuna kuna vrijedna sportska dvorana za potrebe škole i borilačkih sportova.

Osim turizma, kao nove grane na kojoj želi temeljiti svoj dalji razvoj, Ivanić Grad nastavlja poticati i poljoprivredu. Kao što je gradonačelnik.hr već pisao, Ivanić Grad je u 2014. godini od svih gradova najviše, gotovo milijun kuna, izdvojio za poticanje poljoprivrede. Gradonačelnik Leš kaže kako u proračunu i dalje drže tu razinu, no već iduće godine planiraju povećati sredstva za poticaje u poljoprivredi i to ciljano, za proizvodnju buče. Iako je naime poznat po svojoj Bučijadi, Ivanić-Grad još uvijek nema razvijenu proizvodnju, pa su krenuli u projekt osnivanja poljoprivredne zadruge, odnosno proizvodne organizacije. 'Namjera nam je okupiti zainteresirane proizvođače u zadrugu, kasnije proizvodnu organizaciju, koja bi već iduće godine krenula sa proizvodnjom i postigla promet od tri milijuna kuna godišnje, čime bi ostvarili pravo na bespovratna sredstva EU-a u iznosu od 100 tisuća eura za početak, i time bi financirali čitav projekt, odnosno funkcioniranje zadruge', objašnjava Leš. (gradonačelnik.hr)