U top 10 najboljih u 2. krugu pet novih lica i tri nezavisna

U drugom krugu ovogodišnjih izbora biralo se gotovo dvostruko manje gradonačelnika nego na prošlim izborima – 54 , a njih 11 osvojilo je više od 60 posto glasova. Prije četiri godine u drugi je krug išlo čak 95 gradova, a samo 14 gradonačelnika izabrano je na kraju sa potporom višom od 60 posto glasova. Najuspješniji gradonačelnik 2. kruga je prvi čovjek Šibenika Željko Burić, koji ne samo da je ostvario najbolji rezultat, nego i rast od čak 20 posto u odnosu na prošle izbore.

Nakon prvog kruga ovih lokalnih izbora konstatirali smo porast broja gradonačelnika sa izrazito visokom biračkom podrškom – ne samo da ih je 73 odmah pobijedilo, za razliku od 33 u prvom krugu izbora 2013., nego ih je čak osam osvojilo preko 70 posto glasova, što je na izborima prije četiri godine uspjelo samo dvojici – Dariju Vasiliću i Anteu Milosu.

U drugom krugu postotci glasačke potpore su niži, no i dalje je izražen trend povećanja glasačke potpore najboljim kandidatima u odnosu na prošle izbore. Naime, u drugom krugu ovogodišnjih izbora biralo se gotovo dvostruko manje gradonačelnika nego na prošlim izborima – 54 , a njih 11 osvojilo je više od 60 posto glasova, dok je prije četiri godine u drugi krug išlo čak 95 gradova, a samo 14 gradonačelnika je na kraju izabrano sa potporom višom od 60 posto glasova.

Ono što, pak, karakterizira drugi krug ovih izbora i po čemu on, iako sa manjim brojem kandidata, itekako nadmašuje prvi, ali i izbore 2013., jest broj novih lica koja su građani izabrali. Od 54 grada, koliko ih je izašlo na drugi krug izbora, čak 34 je izabralo nove gradonačelnike, a u njih 13 pobijedili su nezavisni kandidati.

Pa je tako i u top 10, odnosno 11 gradonačelnika sa najboljim rezultatom ovih izbora čak pet potpuno novih lica, a trojica od njih su nezavisni kandidati.

Burić: Satisfakcija ali i moralna obveza

No, najuspješniji gradonačelnik drugog kruga ovih izbora ne spada u skupinu novih i nezavisnih. Prvi čovjek Šibenika Željko Burić u nedjelju je osvojio 69,78% glasova i tako ne samo ostvario najbolji rezultat drugog kruga, nego je postao i jedini šibenski gradonačelnik kojemu su građani dvaput zaredom dali povjerenje. Osim toga, a što je još značajnije, Burić je svoj drugi mandat osvojio sa čak 20 posto više glasova nego 2013., kada je za njega glasalo 49,84% birača, pa je i tim rezultatom zaslužio titulu najboljega u 2. krugu ovih izbora.

'Prvi osjećaj nakon ovakvih rezultata izbora je moralna obveza ne razočarati svoje sugrađane. Visoki postotak je jako velika satisfakcija, ali i vrlo jasna poruka građana koji su zadovoljni onim što je napravljeno, ali im zato i prag i očekivanja rastu. Naravno da je to osobna obveza, ali i obveza cijelog tima, i tako ćemo se ponašati iduće četiri godine', komentira svoj rezultat gradonačelnik Šibenika.

Nakon Burića, najpopularniji gradonačelnik iz 2. kruga je stari/novi gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok. Čekoh je, kao nezavisni kandidat čija je politička karijera u proteklom mandatu bila na ledu zbog optužnica za zlouporabu ovlasti i nanošenje milijunske financijske štete Gradu Varaždinu, osvojio čak 68,50% glasova.

S pet posto više potpore nego na prošlim izborima – 65,29%, ponovo je izabran i gradonačelnik Čabra, Kristijan Rajšel, a HSLS-ovac Dario Hrebak jedno je od novih gradonačelničkih lica, sa osvojenih 64,25 % glasova u Bjelovaru. Kriminalist po zanimanju, Hrebak je zamjenik predsjednika HSLS-a, a u prošlom, kratkom mandatu, bio je i saborski zastupnik u kojem se istaknuo kao 'glas Bjelovara', nakon čega je imenovan za državnog tajnika u MUP-u.

'Građani su htjeli promjene i izabrali su novu mladu ekipu čistih ruku, a ja želim biti gradonačelnik svih građana Bjelovara. Građani su nam dali veliku potporu, i moramo im pokazati da nisu glasove dali uzalud', kazao je Hrebak nakon izbora za portal bjelovar.live.

Denis Kralj jedan je od uspješnijih SDP-ovaca na ovim izborima – u dosad HDZ-ovom Vrbovcu osvojio je 63,51% glasova, a stranačka lista čiji je nositelj u Gradskom je vijeću osvojila najviše glasova (27,65%), jedan posto više od HDZ-ove, ali i čak 14% više nego što je SDP osvojio na prošlim izborima sa tadašnjim kandidatom Tihomirom Antolkovićem.

Sanjin Rukavina nastavio je uspješan HDZ-ov niz u Senju, osvojivši 63,07 posto glasova, a gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić drugi je mandat osvojio sa 62,74 posto, čak deset posto više glasova nego je osvojio prije četiri godine.

Rajn: Građanima je dosta političkih elita

Uz onaj Marka Jelića, koji je nadmoćno pobijedio Josipu Rimac i tako HDZ po prvi put u povijesti zbacio sa gradonačelničkog trona u Kninu, jedan od većih podviga ovih izbora napravio je nezavisni kandidat Mario Rajn. Ovaj bivši nastavnik matematika, a posljednjih pet godina poduzetnik, je - sa osvojenih 61,58% glasova, nakon punih 20 godina u gradonačelničkoj fotelji srušio Branka Hrga u Križevcima.

'Pobjeda za mene znači potvrdu da smo išli dobrim putem, građani su to prepoznali i svojom podrškom nam pružili povjerenje u idućem mandatnom razdoblju. Kao što sam kroz kampanju naglašavao, Križevci su se uspavali i treba ih probuditi. Prioriteti su radna mjesta, transparentnija i poštenija raspodjela proračuna, posebice prema mjesnim odborima, te rješavanje infrastrukturalnih problema poput vodovoda', ističe Rajn. Boom nezavisnih kandidata na ovim izborima, a ukupno ih je pobijedilo čak 18, po njemu je pokazatelj da je građanima očigledno dosta političkih elita, kao i podjela na lijeve i desne i u nezavisnim opcijama prepoznaju treći put. 'Vjerujem da će to unijeti velike promjene na političkoj sceni i dugoročno imati pozitivan učinak', zaključuje novi gradonačelnik Križevaca.

Novi gradonačelnik Požege je HDZ-ov Darko Puljašić, koji je sa osvojenih 61,49% glasova ostvario puno bolji i uvjerljiviji rezultat od svog prethodnika, bivšeg gradonačelnika Vedrana Neferovića. Više od 60 posto glasova u nedjelju su još osvojili prvi čovjek Velike Gorice Dražen Barišić i dosadašnji vršitelj dužnosti gradonačelnika Duge Rese Tomislav Boljar. (gradonačelnik.hr)

lokalni izbori, 2017, 2.krug, najuspješniji, popularnost, birači, gradonačelnici, Šibenik