K. Ujdur najavila 365 milijuna kuna investicija u Metković

Gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur prezentirala je u Metkoviću presjek aktivnosti Gradske uprave otkako je Most 2013. osvojio vlast u Metkoviću. Navela je da je u posljednje četiri godine u grad investirano oko 90 milijuna kuna, od čega je desetina vlastitih sredstva, te da se trenutno za budućnost planira oko 365 milijuna kuna investicija iz različitih izvora (EU-fondovi, privatne investicije i vlastita sredstva).

Osim kapitalnog projekta velikog pogona za preradu voća predstavljenog prošlog tjedna, a u koji će samo u prvoj fazi biti uloženo oko šest milijuna eura, a koji bi s radom trebao početi u jesen iduće godine, gradonačelnica Ujdur navodi kao strateški i najvažniji projekt ističe projekt Aglomeracija Metković vrijedan 275 milijuna kuna. Radovi na ovom projektu, koji se priprema od 2014. godine, započet će do kraja ove godine, a njime će konačno biti riješen sustav javne odvodnje grada za 95% građana, te će se izgraditi i rekonstruirati 40 km fekalne odvodnje i u sklopu toga će se izvršiti i rekonstrukcija 17 km zastarjele vodoopskrbne mreže. Ujdur napominje kako će Vlada RH na svojoj sjednici u četvrtak ovaj projekt uvrstiti u strateške projekte RH.

Kao jedan od ključnih projekata gradonačelnica navodi i projekt Poslovne zone Dubravica. 'O Poslovnoj zoni Dubravica priča se od 2004. godine, ali se tek nakon 2013. povlače konkretni potezi. Do sada smo platili Hrvatskim šumama izdvajanje šume te upisali vlasništvo na 7,9 ha površine, radili izmjene i dopune DPU-a, otkupili privatne parcele koje su bile u obuhvatu zone, ishodili lokacijsku dozvolu, izradili glavni projekt. Sada smo u postupku ishođenja građevinske dozvole. U projekt poslovne zone Dubravica od 2013. godine do danas uloženo je gotovo milijun kuna, a ukupna vrijednost je 26 milijuna kuna', navodi K. Ujdur.

Tu je i sustav gospodarenja otpadom, ukupne vrijednosti devet milijuna kuna.

'Do sada smo 90% stanovnika opremili posudama za skupljanje mješovitog otpada, a 20% sa posudama za skupljanje reciklabilnih sirovina', kaže gradonačelnica i navodi kako je u planu i izgradnja reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostane. Trenutno je u tijeku izrada projektne dokumentacije i prijava na natječaje, a sredstva će biti osigurana iz EU fondova, preko Ministarstva zaštite okoliša.

Među važnim projektima na kojima se radi je i Arheološki park u Vidu, koji će obogatiti turističku ponudu Vida i Grada Metkovića. Grad je u veljači otkupio nekretninu u vrijednosti 225 tisuća kuna, čime je učinjen prvi korak u realizaciji parka, a izrađena je i projektna dokumentacija za uređenje odmorišta, odnosno drvene rive čija je vrijednost 1,5 milijun kuna.

Što se tiče projekata koji su realizirani u protekle četiri godine, gradonačelnica navodi da je Grad Metković do sada izdvojio više od pola milijuna kuna za obnovu zemljišnih knjiga k. o. Metković, u komunalnu infrastrukturu uloženo je 24 milijuna kuna, u Gradsko kulturno središte 2,2 milijuna kuna, u sportsku infrastrukturu 300 tisuća kuna, gotovo 600 tisuća kuna u gradski bežični internet, pet milijuna kuna u infrastrukturne projekte u Ulici A. Hebranga, raskrižju Splitske i A. K. Miošića, Šetalištu 116. brigade HV-a, dijelu Trga bana Jelačića, dječjem igralištu na Unki i maloj tržnici uz podvožnjak na desnoj strani grada. Vrijednost ulaganja u gospodarenje otpadom gotovo je 17 milijuna kuna, u Gospodarsku zonu Dubravica do sada milijun od ukupno 26 milijuna kuna, u novu javnu rasvjetu 5,5 milijuna kuna, u radove u Prudu 7,6 milijuna kuna te 1,7 milijuna kuna u Vidu. Navela je i neke manje projekte, ukupne vrijednosti oko 2 milijuna kuna, poput uređenja šetnice Unka, dovršetka Ulice Andrije Hebranga, obnove Ulice kneza Domagoja, obnove Sportske ulice i dijela Ulice Ante Starčevića te projekta Biciklom do Narone. Nedavno je započela realizacija projekta prerade voća i povrća u vrijednosti 48 milijuna kuna. Uza sve to treba spomenuti i državne projekte poput nove zgrade Suda i postaje granične policije u Metkoviću te izgradnju nasipa za obranu od poplave, ističe K. Ujdur. (gradonačelnik.hr)