Katarina Ujdur:

Kada imate rezultate kakvi su naši, samo nebo je granica

Ključ naše kampanje jest odgovorno upravljanje gradom i financijama te stvaranje boljih uvjeta za poduzetnike kako bi naš Metković nastavio rasti i razvijati se. Jedan od najvažnijih projekata kojeg smo ostvarili u protekle tri godine stoga je projekt Poslovna zona Dubravica, za koju smo, u otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, uložili skoro milijun kuna, imamo i zainteresirane investitore, samo čekamo građevinsku dozvolu

Katarina Ujdur preuzela je upravljanje Metkovićem kada je dotadašnji gradonačelnik Božo Petrov, zbog funkcija u najvišoj državnoj vlasti, preselio u Zagreb, a od prije nekoliko dana i službeno je MOST-ova kandidatkinja za gradonačelnicu na predstojećim lokalnim izborima.

Metković je, zbog uloge MOST-a u državnoj vlasti, stalno pod povećalom medija i javnosti, a posebno će to biti slučaj na lokalnim izborima koje se čeka kao prvi pravi test za MOST. Vi ste sad ključna figura u Metkoviću, kakav je osjećaj, ima li nervoze ili ste sigurni da ćete na izborima obraniti poziciju i osvojiti još jedan mandat?

- Ponosna sam što sam kandidat za gradonačelnika ispred MOST-a nezavisnih lista, ispred stranke koja je osnovana u Metkoviću i stranke koja već zadnja dva puta na parlamentarnim izborima ostvaruje odličan rezultat, participira u vlasti i ima stabilno biračko tijelo.

Nema mjesta nervozi jer Metković je rodni grad MOST-a i uvjerena sam da će biti njegova pobjednička utvrda zbog svega što smo napravili u zadnje četiri godine. Kada imate rezultate kao što ih mi imamo i kada ste učinili ono za što su vam drugi govorili da je nemoguće, samo nebo je granica. Nismo se bojali niti u trenutku kada smo zamijenili dobro uhodanu koruptivnu vlast koja je godinama vladala gradom, ne bojimo se niti sada.

Brinu li vas rezultati s parlamentarnih izbora na kojima je HDZ u Metkoviću osvojio više glasova od MOST-a? Može li se na te rezultate gledati kao na neki ozbiljan pokazatelj?

- Lokalni izbori uvijek pokažu drugačije rezultate od parlamentarnih, naša pobjeda na izborima 2013. je to tada pokazala, a vjerujem da će i sada biti tako. Na ovoj razini ste u neprestanom kontaktu s građanima, imate mogućnosti ponuditi rješenja puno brže i aktivirati lokalno stanovništvo. Imamo odlične povratne informacije na terenu. S druge strane, iznimno mi je drago što su se i u Metkoviću pojavili ozbiljni, entuzijastični i posve drugačiji kandidati nego što smo ih imali prilike gledati na prošlim lokalnim izborima. Sigurni smo da će Most i dalje ostati najjača stranka u Metkoviću te da ćemo nastaviti sa započetim projektima koji jamče održivi razvoj grada.

Analitičari predviđaju da će vodstva MOST-a i HDZ-a sklopiti svojevrstan pakt o nenapadanju na lokalnim izborima. Postoji li već strategija za Metković, kako ćete se postaviti prema HDZ-u?

- Prema svim kandidatima odnosit ćemo se jednako, borit ćemo se programom i svime onim što smo napravili u prethodnom mandatu.

Očekujemo buđenje oporbe po nalogu središnjica iz Zagreba i vjerojatno prljavu kampanju, ne zato što oporba misli da MOST loše vodi Grad nego zato jer je interes mnogih da MOST ostvari što lošiji rezultat u Metkoviću. Mi nemamo potrebe za političkim trgovinama, prljavim kampanjama i različitim paktovima. Dapače, u cijeloj svojoj političkoj karijeri žestoko se borim protiv toga i to ću nastaviti činiti i dalje. Transparentnost u politici ne smije biti opcija, već pravilo kojeg bi se svi trebali držati bez pogovora.

Što će biti ključ vaše platforme i predizborne kampanje?

- Ključ naše kampanje jest odgovorno upravljanje gradom i financijama te stvaranje boljih uvjeta za poduzetnike kako bi naš Metković nastavio rasti i razvijati se. Podsjećam kako smo po dolasku na vlast zatekli ogromne minuse i dugove u gradskoj blagajni, neizmjerno sam ponosna na Most što je naš prvi korak bio upravo stabilizacija gradske blagajne i niz strateških projekata koji su pokrenuti i realizirani za napredak grada i stvaranje boljih uvjeta za sve građane. To je lokalpatriotizam u srži tog izraza, tako se voli svoj rodni grad i poštuje sugrađane. Naša vrata su bila i uvijek će biti otvorena za sve one koji žele s nama stvarati bolju budućnost za nove naraštaje.

Koji su ključni projekti i rezultati koje ste postigli u Metkoviću, a zbog kojih bi vam građani trebali dati još jedan mandat?

- Na prvom mjestu ću tu uvijek reći da je to vraćanje dugova. Skoro četiri godine nam je trebalo da proračun polako stabiliziramo. Vraćali smo tuđe dugove, koji su nastali samo zbog osobne koristi.

Što se tiče projekata, nabrojat ću samo neke od ključnih: otkup zemljišta, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, priprema projektne dokumentacije te ishođenje lokacijske dozvole za Poslovnu zonu Dubravica. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole. Uz potporu ministarstva kulture u Metkoviću je ponovno otvoreno kino. U tijeku je sanacija ljetnog kazališta, a izrađen je projekt i dobivena građevinska dozvola za rekonstrukciju stare zgrade kina. Završena je gradnja nasipa za obranu od poplava na desnoj strani Grada. Pripremili smo projekt aglomeracije Metković vrijedan 274.000.000,00 kuna kojim bi 90% grada bilo obuhvaćeno kanalizacijskom mrežom. Projektom gradskog Metkom internata građanima Metkovića omogućen je najjeftiniji Internet u Hrvatskoj. Izgradili smo dječje igralište na Unki, malu tržnicu na desnoj strani grada, rekonstruirana je šetnica i izgrađena biciklistička staza. Naravno, imali smo realizirane i neke manje projekte kao što je uređenje križanja Splitske ulice i Ulice A.K. Miošića, rekonstrukcija Trga bana Josipa Jelačića i slično.

Javnosti ste poznati po mjerama štednje kojima ste uspjeli spasiti proračun i vratiti 18 milijuna kuna duga koje vam je ostavio Stipe Gabrić Jambo. No, što je sa razvojem, novim projektima, zapošljavanjem? Čime se tu možete pohvaliti?

- Za gospodarski razvoj Grada Metkovića najvažniji projekt je Poslovna zona Dubravica. Kroz protekle tri godine u otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije uložili smo skoro milijun kuna. Trenutno smo u fazi ishođenja građevinske dozvole. Postoje zainteresirani investitori za ulaganje u Poslovnu zonu. Također, za gospodarstvo Grada bitan je projekt spoja s autocestom na čijoj izradi projektne dokumentacije se aktivno radi u Hrvatskim cestama. Razmišljamo dugoročno, cilj nam je ostvariti kontinuirani rast i stvoriti nove mogućnosti za sve naše građane.

Kakva je danas poduzetnička slika Metkovića u odnosu na situaciju od prije tri i pol godine?

- Danas je u Metkoviću pozitivnije ozračje. Velik je broj zainteresiranih investitora s kojima komuniciramo i pokušavamo pomoći u svemu što je u našoj nadležnosti.

Prije Mosta ulaz za suradnju s gradskom vlašću je bila plava kuverta, mito i korupcija su bili toliko duboko ukorijenjeni u našu društvenu i političku stvarnost da su ih svi prihvaćali kao normalna pravila poslovanja. Ne mogu vam opisati apatiju koju su naši građani tada osjećali. S druge strane, ta apatija je bila glavni okidač za Božu, Nikolu i mene, odnosno našu političku aktivaciju. Već sama činjenica da se u Metkoviću danas više tako ne posluje predstavlja veliki napredak.

S kakvim proračunom ulazite u izbornu godinu? Koji su ključni prioriteti, projekti i planovi za 2017.?

U 2017. ulazimo sa proračunom od 41.000.000 kn. Proračun je realan i ostvariv. Naši ključni projekti za narednu godinu su otkup zemljišta za crpne stanice za projekt aglomeracije, rekonstrukcija nerazvrstane ceste u naselju Prud, poslovne zone i projekt energetski učinkovite rasvjete.

U ovaj proračun smo unijeli i dodatne pronatalitetne mjere za obitelji s četvero i više djece na način da grad sufinancira obiteljima troškove odvoza otpada, vode, naknade za uređenje voda, gradskog interneta i parkinga po djetetu i na to smo posebno ponosni.

Iako svi gradonačelnici ne žele o tome javno govoriti, gradovi su uglavnom očajni zbog najnovije porezne reforme i financijskih gubitaka koje im ona nosi. Kakva je situacija u Metkoviću, imate li već projekcije bez koliko sredstava ostajete i kako ćete to nadomjestiti?

- Grad Metković će ovom poreznom reformom izgubiti 2.500.000,00 kn poreza i prireza i 1.000.000,00 kn poreza na tvrtku.

Izmjenom propisa iz 2015. grad je izgubio 774.000,00 kn, a od 2010. manji je prihod za 4.260.000,00 kn.

Dakle od 2010. do danas grad Metković ima manje prihode za 7.534.000,00 kn, bez poreza na tvrtku.

Ove godine je bilo posebno otežano planiranje proračuna zbog porezne reforme, ali prema uputama Ministarstva financija, prihodi su planirani na razini prihoda 2016. g., a očekivani manjak prihoda od poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak Vlada bi kompenzacijskim mjerama trebala nadoknaditi do 15. u mjesecu za protekli mjesec. Naravno da se slažemo da je poreznu reformu trebalo provesti, ali isto tako gledajući po Metkoviću najviše se lomi preko leđa jedinica lokalne samouprave. (gradonačelnik.hr)