Karlovac: 6,7 milijuna kuna za obnovu Gradske knjižnice

U četvrtak su gradonačelnik Damir Mandić i predstavnici Gradske knjižnice potpisali ugovor za izvođenje radova energetske učinkovitosti na starom dijelu zgrade Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Građevinski zahvat je vrijedan je 6,7 milijuna kuna, a predviđa toplinsku i hidro izolaciju krova i stropova i vanjskih zidova, zamjenu vanjske bravarije, hidro i toplinsku izolaciju poda i zidova podruma, novo zračno grijanje i hlađenje, te zamjenu unutrašnje rasvjete energetski učinkovitom.

„Od Ministarstva graditeljstva dobili smo 2,7 milijuna, a na natječajima Ministarstva regionalnog razvoja i iz fondova EU još 1,5 milijun kuna. Projekt traje do 17. veljače 2020., a njegovim završetkom knjižnica će iz E prijeći u B kategoriju, emisija CO2 biti smanena za 97,2 posto, postići godišnja energetska ušteda od 193.330 kWh, te unaprijediti stanje u lokalnoj zajednici, i, naravno, popraviti kvaliteta boravka djelatnika i korisnika u našim prostorijama“, najavila je ravnateljica Knjižnice Jasmina Milovčić.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014.-2020. u okviru Poziva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim zgradama.

Zahvatom će biti obuhvaćeno dio zgrade izgrađen 1976. godine od 1.525 kvadrata i četiri etaže, a radovi trebaju biti gotovi do prosinca ove godine. U međuvremenu djelatnici Knjižnice sele knjige i periodiku iz podruma, kao i kompaktuse na kojima građa stoji kako bi radovi mogli početi već idući mjesec. Djelatnicima knjižnice pomažu članovi Planinarskog društva Dubovac, djelatnici Zelenila d.o.o. i Čistoće d.o.o.

Nakon Knjižnice očekuje se zahvat energetske obnove zgrade gradske uprave u Zvijezdi, a zatim i osnovnih škola Braća Seljan i Turanj. (Grad Karlovac)