Karlovac: Energetskom obnovom škole uštedjet će se 73 posto energije

O provedbi projekta energetske obnove Prirodoslovne škole Karlovac i prenamjeni dijela prostora za Mješovitu industrijsko-obrtničku školu jučer su govorili župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, pomoćnik direktora REGEA-e Karlo Rajić i ravnatelj Prirodoslovne škole Nenad Klasan. 

Ugovor o energetskoj obnovi zgrade Prirodoslovne škole Karlovac potpisan je u listopadu ove godine i radovi će se financirati sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020“ u iznosu od 4.940.348,45 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.560.073,05 kn, a preostali iznos čine sredstva Prirodoslovne škole Karlovac. U planu je izvesti toplinsku zaštitu na fasadi, stropovima, krovištu, te zamijeniti stolariju.

Slijedit će ugradnja solarnog toplinskog sustava za grijanje potrošne vode i modernizacija unutarnje rasvjete. Radovi na objektu stvorit će uštedu od 73 posto, a školski objekt će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B. 

Dosad je u školi preuređen i prenamijenjen laboratorij, jedna učionica u četiri praktikuma i prenamijenjena stara zbornica u jednu učionicu i jednu manju pomoćnu učionicu, dok je druga učionica preuređena u novu veću zbornicu. Navedeni prostori uz još dvije učionice opremljeni su novim namještajem, a uredi i nova zbornica klimatizirani. Uređeno je i predvorje škole, a u prehrambenom i pedološkom laboratoriju, te hodniku i svlačionici zamijenjen je dotrajali parket s podnim pločicama. 

Mješovita industrijsko – obrtnička škola u Prirodoslovnoj će biti svojevrsni podstanar dok se ne urede objekti na Gazi koji bi trebali postati konačni "dom" MIOŠ-u. Nakon preseljenja MIOŠ-a iz objekta u Domobranskoj ulici, OŠ Braća Seljan započela bi s radom u jednoj smjeni. (Grad Karlovac)