Karlovac: Još dvije škole prelaze na jednosmjenski rad

S početkom nove 2018./19. školske godine u Karlovcu se nastavlja i provedba projekta „ŠKOLA ZA SVE uz pomoćnike u nastavi III“ kojim se, kroz rad pomoćnika u nastavi, učenicima s teškoćama u razvoju pruža podrška obrazovanju i intergaciji u redovan školski sustav.

Nositelj projekta, Grad Karlovac, već drugu godinu zaredom provodi projekt u partnerstvu s devet osnovnih škola kojima je osnivač. U projektu sudjeluje 43 učenika s teškoćama, od čega je osmero uključeno s početkom ove školske godine, a s njima će raditi 41 pomoćnik u nastavi. U sklopu projekta ovog vikenda provedena je dvodnevna edukacija za uvođenje pomoćnika u nastavi u rad u trajanju od 20 sati na kojoj su pomoćnici usvojili osnovna znanja o načelima obrazovanja učenika s teškoćama, s naglaskom na inkluzivno obrazovanje. Edukaciju je polazilo 12 osoba koje su sada osposobljene za rad pomoćnika u nastavi te su s prvim danom škole prvi puta sa svojim učenicima sjeli u školske klupe.
Provedba ovog projekta počela je u rujnu 2017. godine, a provodit će se do kolovoza 2021. što je ukupno 48 mjeseci. Projekt se provodi s ciljem osiguranja adekvatne podrške učenicima s teškoćama za usvajanje odgojno-obrazovnih programa, u skladu s njihovim individualnim obrazovnim i socijalnim potrebama. Financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost iznosi 8.154.324,00 HRK, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.501.978,08 HRK kn, dok Grad Karlovac sufinancira u iznosu od 652.345,92 HRK.


   

Inače, u Karlovcu će od ove školske godine još dvije osnovne škole raditi u jednoj smjeni - OŠ Banija i OŠ Rečica. Posljedica je to smanjenja broja djece posljednjih desetak godina, ali istovremeno i želje da se djeci i njihovim roditeljima omogući kvalitetnija svakodnevnica, odnosno kvalitetniji obiteljski život. Daljnji cilj je da se sljedeće godine u OŠ Braća Seljan organizira jednosmjenski rad, te eventualno i u OŠ Dragojla Jarnević, komentirao je između ostalog gradonačelnik Damir Mandić prigodom prvog dana škole.
Gradska uprava je tijekom školskih praznika intenzivno radila na uređenju osnovnih škola, od energetske učinkovitosti do nabavke nove opreme i namještaja, vrijednosti desetak milijuna kuna, a u idućim tjednima očekuje se i nova informatička oprema kao dio projekta resornog ministarstva. Učenici su osim toga dobili i besplatne radne bilježnice i pribor za likovnu i tehničku kulturu, dok su djeca lošeg socijalnog statusa besplatno dobila sve udžbenike za školovanje, za što je Grad izdvojio 1.5 milijuna kuna, te još dodatnih 2.5 milijuna za prijevoz učenika. (Grad Karlovac)