Karlovac: Produljeno radno vrijeme vrtića, uvode se e-upisi, a sve osnovne škole postaju e-škole

Grad Karlovac kao grad prijatelj djece u proteklih je pet godina uložio čak 80 milijuna kuna u vrtićke objekte, osigurali su produženi rad vrtića, a od sljedeće pedagoške godine uvode i e-upis putem aplikacije, dok će sve karlovačke osnovne škole postati e-škole.

Naime, Grad Karlovac je krajem prošle godine na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijavio projekt “Unaprjeđenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja u Karlovcu”, vrijedan gotovo 9 milijuna kuna. Tako su se vrtićancima osigurali novi programi: plivanje, koturanje, bicikliranje, tenis, senzomotorička stimulacija, rana intervencija, „Mala škola pokreta” (terapijsko jahanje) te interaktivni program „Medijska pismenost”. Projekt će se provoditi dvije godine, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Kroz projekt se osiguralo i produženo radno vrijeme vrtića – produljeni boravak traje do 18 sati, smjenski i poslijepodnevni do 21 sat, a iz Grada su nam poručili kako će se za sedam gradskih vrtića, uključenih u projekt, nabaviti nova informatička, didaktička i sportska oprema, educirat će se postojeći djelatnici, ali i zaposliti 25 novih odgajatelja i stručnih suradnika. Kako bi se roditeljima olakšao i upis u dječje vrtiće, Grad će od iduće godine omogućiti i e-upise putem aplikacije.

Osim u predškolstvo, Grad ulaže i u osnovne škole – tako su obnovili osnovne škole Skakavac, Dubovac, Švarča i Tušilović, a u planu je i obnova OŠ Turanj i Braće Seljan. Iz Grada su nam poručili kako obnove tek trebaju krenuti, a čeka se potpisivanje ugovora.

Još jedan od noviteta u karlovačkom obrazovanju je i to da će od sljedeće školske godine sve škole postati e-škole. Tako će svi učenici dobiti prijenosna računala, a svi nastavnici imat će svoja računala i svu potrebnu opremu za provođenje nastave.

Karlovac, uz to, svojim osnovnoškolcima financira radne bilježnice te pribor za likovnu i tehničku kulturu, a najavili su kako će od sljedeće godine osigurati i besplatne udžbenike, i to preko Ministarstva obrazovanja.

„Od sljedeće školske godine nadležno Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o udžbenicima financirati kupnju udžbenika za sve učenike prvih i petih razreda iz svih predmeta,  za sedme razrede udžbenike iz biologije, kemije i fizike, a za ostale razrede će dokupiti udžbenike u suradnji sa školama“, poručili su iz Grada. (gradonačelnik.hr/J.L.)