Karlovac: Poduzetnike koji grade proizvodne pogone oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa

Kako bi potaknuli nove investicije, gospodarski rast i zapošljavanje, Grad Karlovac je poduzetnike koji grade prizvodne pogone u potpunosti oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa.

Uz potpuno oslobađanje za proizvodne pogone, smanjeni su i doprinosi za građevine namijenjene poljoprivrednoj proizvodnji, te će se za njih ubuduće plaćati samo 10 posto obračunatog komunalnog doprinosa, a uvedeni su i popusti za gradnju stambenih zgrada i kuća koji će se kretati od 10 do 60 posto, ovisno o energetskom razredu građevine.

U Gradu očekuju da će ova olakšica prodonijeti i tome da će investitori odabrati Karlovac kao mjesto pogodno za ulaganje, posebno stoga jer se grad nalazi na prometnom sjecištu, u središtu Hrvatske, neposrednoj blizini svih autocesta, te Zagreba, odnosno da će poduzetnici koji su u gradu, odlučiti ostati i proširiti poslovanje baš u Karlovcu.

Obzirom, naime, da su veliki karlovački poduzetnici, poput HS Produkta, PPK, Heinekena, Tvornica turbina Karlovac, ali i mnoge druge uspješne tvrtke do sada dograđivale proizvodne pogone zbog širenja obima posla, ubuduće će im te investicije biti još povoljnije.

'Apsolutno svi poduzetnici i sadašnji kod nadogradnje i dogradnje, kao i svi poduztnici kad nove gradnje, posebno oni koje tek očekujemo u novog poslovnoj zoni u Gornjem Mekušju, sada mogu ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa i uvjeren sam da će to biti prevaga da se odluče graditi, proširivati proizvodnju u Karlovcu. Od ove mjere ne očekujemo negativan efekt na proračun već suprotno, povećanje kroz druge prihode, prvenstveno porez na dohodak i komunalnu naknadu', kaže gradonačelnik Damir Mandić i ističe kako je Karlovac, u usporedbi s gradovima u okruženju, konkurentna lokacija.

Osim toga, navodi, nova poslovna zona u Gornjem Mekušju bit će potpuno komunalno opremljena svom potrebnom infrastrukturom, a taj će posao, uz pomoć nadležnog ministarstva odraditi Grad Karlovac. Stoga će poduzetnici vrlo brzo moći realizirati svoje projekte. Po završetku zone investitori mogu očekivati i dodatne povlastice kod kupnje zemljišta koje će se odnositi na broj zaposlenih, djelatnost kojem će se baviti i slično, što će biti propisano posebnom odlukom koja će biti poticajna.

'Uz to, mi u Gradu garantiramo da će poduzetnici svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za realizaciju projekta i gradnju pogona od Grada dobiti u najkraćem mogućem roku', kaže gradonačelnik.

Uz oslobađanje i olakšice kod plaćanja komunalnog doprinosa, Grad Karlovac poduzetnicima nudi i pogodnosti kod plaćanja komunalna naknade. Pa tako poduzetnici koji imaju proizvodne pogone u prvoj zoni grada plaćaju polovicu iznosa komunalne naknade do kraja 2024. godine, a poduzetnici koji doprinose razvoju gopodarstva, koji otvaraju nova radna mjesta u proizvodnji, bez obzira u kojem dijelu grada posluju, mogu tražiti i potpuno oslobađanje od plaćanja komunalna naknade, o čemu odlučuje Gradsko vijeće. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)