Karlovac: Potpisan Sporazum o pripremi i provedbi aglomeracije

Potpisan je Sporazum o pripremi, realizaciji i provedbi Projekta izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa, sufinanciran iz bespovratnih EU sredstava.

Slijede natječaji za odabir izvođača, a zatim i početak radova sredinom iduće godine na izgradnji i obnovi komunalne infrastrukture Karlovca, Duge Rese i Barilovića koji će podići standard kvaltete usluge za građane. Na području aglomeracije bit će izgrađeno 65 kilometara sanitarne kanalizacije, od toga 51 kilometar u Karlovcu, a 6,9 kilometara sanitarne kanalizacije bit će rekonstruirano, od čega 4,9 kilometara u Karlovcu.

Uz to, rekonstruirat će se 56, 6 kilometara vodoopskrbne mreže, izgraditi 27 crpnih stanica, retencija Banija sjever i sifon ispod Mrežnice, solarna sušionica mulja te mjerna oprema za mulj na UPOV-u. Također za održavanje odvodnog sustava bit će nabavljeno pet vozila, od čega tri za područje Karlovca. Vrijednost projekta je 410,6 milijuna kuna, a nositelj projekta je tvrtka Vodovod i kanalizacija s partnerima; Komunalno Duga Resa, Gradovi Karlovac i Duga Resa te Općina Barilović.

„Ovo je put suradnje... Osim podizanja standarda i podizanje kvalitete življenja; imamo i ono ključno, a to je briga za okoliš i  prirodu jer naša je obveza o tome brinuti“, kazao je između ostalog gradonačelnik Mandić prilikom potpisivanja Sporazuma te naveo još neke projekte Grada Karlovca  koji su u fazi provedbe ili projektnog ocjenjivanja.

„Grad Karlovac, uključujući ovaj projekt, u ovom trenutku ima u provedbi ili na ocjenjivanju 566 milijuna kuna vrijednih projekata koji se sufinanciraju europskim novcem. U tih 566 milijuna kuna, mi kao Grad moramo osigurati 113 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ovo je ujedno pokazatelj da će članstvo u Europskoj uniji početi davati još konkretnije rezultate, a isto tako i da jedinice lokalne samouprave znaju pripremiti i odraditi projekt po svim zadanim uvjetima“, zaključio je gradonačelnik. (Grad Karlovac)