Karlovac: Potpisan sporazum za gradnju novog studentskog doma

Stara vojna bolnica u Zvijezdi do 2020. treba postati novi studentski dom, a tzv. bosanski magazin u blizini bivše vojne bolnice do 2022. studentski restoran i dijelom interpretacijski centar. Tako su zajednički i službeno ugovorili Grad Karlovac, Karlovačka županija, Veleučilište u Karlovcu i njihov Studentski centar.

Bit će to veliki iskorak u razvoju karlovačkog Veleučilišta, standardu njihovih studenata, ali još veći u razvoju, odnosno oživljavanju, gradske jezgre. Sporazum o rekonstrukciji, preuređenju i prenamjeni zgrada najviše je posljedica vrlo očite potrebe za novim veleučilišnim kapacitetima, nakon što se nedavno otvoreni veliki studentski dom već sad pokazao pretijesnim za sve zainteresirane.

Za budući studentski dom krajem ove godine treba biti dovršena projektna dokumentacija, a početkom iduće objavljen natječaj za izvođače radova. Idejno rješenje, po riječima projektantice Petre Jurčević, predviđa uređeno prizemlje, prvi i drugi kat, te potkrovlje sa zajedničkim i servisnim prostorima, 33 sobe sa 105 kreveta, od jednokrevetnih do četverokrevetnih.

Objekt će biti i energetski učinkovit s dizalicama topline za grijanje, kišnicom za sanitarnu vodu i solarnim kolektorima. Ulaz u studentski dom bit će iz Karasove ulice, a prostor prema Bosanskom magazinu potencijal je za budući trg i novo urbano žarište. Nakon izgradnje studentskog doma krenut će se u preuređenje bosanskog magazina. Samo uređenje novog studentskog doma koštat će oko 25 milijuna kuna. (Grad Karlovac)