Karlovac: Potpuno digitalizirali obradu računa i dokumenata, uveli 'live' prijenos gradskih sjednica, nakon eVrtića uvode eRačune i digitalne prijave za natječaje, subvencije i stipendije

Grad Karlovac od 2017. godine kontinuirano radi na digitalizaciji i razvoju 'Smart city' rješenja pa su se u nedavnom istraživanju Apsolona, konzultantske tvrtke specijalizirane za unaprjeđenje digitalnog poslovanja, izdvojili kao drugi najbolji srednji grad u Hrvatskoj s iznadprosječnom digitalnom spremnošću.

„Grad Karlovac izradio je Strategiju Pametnog grada. Cilj je građanima olakšati svakodnevnicu, ali i Grad Karlovac usmjeriti prema modernim tehnologijama“, poručio nam je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Zbog toga su u potpunosti digitalizirali, pa i optimizirali, proces obrade ulaznih računa, uveli su digitalno upravljanje dokumentima te centralni sustav za evidenciju narudžbenica, naredbi, rješenja i ugovora, ovlaštenim djelatnicima je omogućen uvid u sustave Ministarstva financija i Ministarstva unutarnjih poslova i porezne uprave, a sve kako bi se olakšalo zaposlenicima Gradske uprave.

Kako bi bolje i transparentnije komunicirali sa svojim građanima su uveli i 'live' praćenje sjednica Gradskog vijeća preko You Tube kanala 'Grad Karlovac', dok su nam iz Grada najavili kako ove godine u planu imaju i nadogradnje 'pametnih' rješenja – tako rade na uvođenju eRačuna, sustava putem kojeg bi se računi automatski zaprimili u elektroničkom obliku, a unaprijedit će i postojeći sustav za evidenciju. „Jedna od najbitnijih nadogradnji je integracija s proračunom grada. Na primjer, čim se potpiše ugovor na teret grada, ta sredstva se automatski rezerviraju u proračunu, a ne kao do sada, da referent to mora ručno pratiti“, poručili su nam iz Grada.

Građani također imaju i pristup prostorno planskim dokumentima putem GIS sustava. U Karlovcu je, naime, cijeli proces održavanja prometnica i infrastukture stopostotno digitaliziran. Tako se prijave kvarova, nepravilnosti i ostalih problema prijavljuju preko mobilne aplikacije. „To rade ovlaštene osobe, nije otvoreno prema građanima. Dodjeljivanje prijave tvrtkama koje to rješavaju radi ovlaštena osoba putem računala u gradskoj upravi, kada tvrtke riješe prijavu izvješće se dalje šalje digitalnim putem, a u cijelom procesu se ne printa niti jedan papir i sve je arhivirano u digitalnom obliku“, objasnili su nam iz Grada.

Jedni su od rijetkih gradova koji su uveli eVrtiće, prijave za upis u vrtiće digitalnim putem, a otkrili su nam i kako će sljedeće godine, u sklopu e-usluga za građane, uvesti i par novih opcija. U planu tako imaju da se prijave na razne natječaje koje raspisuje Grad, od stipendija, poticaja, do natječaja za udruge, podnose digitalnim putem. „Cijeli proces ćemo proširiti sa vanjskim registrima koji bi služili za automatsku provjeru određenih podataka. Na primjer, provjeru je li građanin s područja Karlovca bi sustav automatski odradio, te tako uštedio vrijeme i papirologiju i građanima i djelatnicima Grada Karlovca“, poručili su nam. (gradonačelnik.hr/J.L.)

Karlovac, digitalizacija