Karlovac: U svim osnovnim školama započela provedba programa zdrave prehrane

S ovom školskom godinom u svim osnovim školama Grada Karlovac započela je provedba programa Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Grad Karlovac zaključio je Ugovor o sudjelovanju, a sukladno Pravilniku o provedbi škloske sheme koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede 31. srpnja 2018., u Programu raspodjele voća i povrća sudjeluju svi učenici od 1. do 8. razreda, dok su mlijeko i mliječni proizvodi namjenjeni učenicima od 1. do 4. razreda. Tako će 3947 učenika dobivati voće, a 1894 učenika mlijeko.

Od prošle školske godine Europska unija započela je s provedbom Školske sheme koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama u cilju: povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i smanjenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te edukacije učenika u cilju smanjenja otpada od hrane.

S obzirom na činjenicu da potrošnja voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda pada s porastom dobi učenika, u ovoj razvojnoj fazi moguće je oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj prehrani kako bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom. (Grad Karlovac)