Karlovac: Zaklada 'Nikola Tesla' dobila prve stipendiste

Nakon što je 2016. Grad Karlovac osnovao Zakladu za darovite učenike, studente, mlade znanstevenike i doktorande 'Nikola Tesla', u ponedjeljak su dodijeljene i prve stipendije.Alma Marevci, studentica 1. godine prehrambenog inženjerstva, Dominik Šutalo, student 2. godine primjenjene matematike i Marko Sinčić, student 2. godine geološkog inženjerstva te Josipa Starčević, studentica 6. godine medicine prvi su stipendisti koji će u ovoj akademskoj godini dobivati po tisuću kuna mjesečno.

' Grad Karlovac je odvojio sredstva za ove stipendije, ali se nadamo da će to biti okidač i drugima, gospodarstvu ponajprije, da se uključe. Volio bih da veliki gospodarski sustavi pronađu svoj interes, jer će tako povećavati iznosi i broj stipendija, a uvjeren sam da preko Zaklade mogu pronaći i izvrsne nove stručnjake koji u njihovim poslovnim sustavima mogu postizati izvrsne rezultate', poručio je gradonačelnik Damir Mandić i čestitao stipendistima na izvrsnosti.

Grad Karlovac osigurava, naime, sredstva za stipendije nadarenim studentima koji imaju prosjek najmanje 4,30, sudjeluju na natjecanjima, kongresima, konferencijama…, te je za ovu akademsku godinu osigurano 30 tisuća kuna. No, cilj je da se u prikupljanje sredstava uključe i drugi donatori, gospodarski subjekti, pravne i fizičke osobe.

Ovisno o prikupljenim sredstvima, povećat će se broj i iznos stipendija, a Upravni odbor Zaklade može i donijeti odluku o raspodjeli jednokratnih novčanih potpora darovitim učenicima i studentima te mladim znanstvenicima i doktorandima koji imaju prebivalište na području Grada Karlovca, a koji su u tekućoj školskoj/akademskoj godini ostvarili  prvo, drugo ili treće mjesto na državnim ili međunarodnim natjecanjima u području znanja.

Inače, uz stipendije za nadarene studente, Grad Karlovac izdvaja i za redovni program stipendiranje studenta i učenika po kojemu svake godine dodijeli po 40 stipendija. Ove je godine, tako, dodijeljeno deset stipendija za studente temeljem općeg uspjeha i petnaest  temeljem deficitarnosti zanimanja, a stipendije iznose 700 kn mjesečno. U kategoriji učeničkih stipendija šest je dodjeljeno učenicima temeljem deficitarnosti zanimanja za koja se školuju, a devet stipendija temeljem općeg uspjeha. Učeničke stipendije iznose 400 kn mjesečno.  (gradonačelniik.hr/M.P.D.)