Karlovačka Aquatika postala prvi hrvatski član UNESCO-ove Svjetske mreže muzeja voda

Karlovački slatkovodni akvarij Aquatika pridružio se udruženju Svjetske mreže muzeja voda (Global Network of Water Museums, http://www.watermuseums.net) te stao uz bok najpoznatijim svjetskim muzejima i interpretacijskim centrima muzejima te vrste. Uz edukativnu funkciju i izniman značaj za očuvanje podvodnog svijeta hrvatskih rijeka, Aquatika se sada pridružila vodećim akterima koji na svjetskoj razini imaju ključnu ulogu u obrazovanju i podizanju svijesti o različitim pitanjima vezanima uz vodu.

Svjetska mreža muzeja voda osnovana je kao inicijativa za stvaranje sinergija unutar UNESCO-ovog međunarodnog hidrološkog programa. Svoje djelovanje udruženje usmjerava boljoj koordinaciji komunikacijskih i obrazovnih aktivnosti muzeja i sličnih ustanova koje se bave temom vode. Nadalje, bavi se pitanjima i izazovima uzrokovanih klimatskim promjenama poput sve veće nestašice i zagađenja voda, iscrpljivanja resursa, otapanja ledenjaka, nastanka poplava te očuvanja prirodnih staništa.

Na značaj pristupanja Svjetskoj mreži muzeja voda za Aquatiku te važnost komuniciranja ovih tema osvrnula se i ravnateljica Javne ustanove Aquatika Margarita Maruškić Kulaš.  -- Muzeji, interpretacijski centri, te slične institucije danas imaju značajnu ulogu u komuniciranju vrijednosti vodene baštine, boljem razumijevanju suvremene vodene krize i njenim rješenjima. Iznimno smo ponosni što je Aquatika postala dio ovog prestižnog udruženja i svjetske inicijative o održivom korištenju vode i zaštiti života u njoj, istaknula je ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš.

Članstvo u udruženju Svjetske mreže muzeja voda još je jedno u nizu priznanja za dosadašnje djelovanje Aquatike. Podsjetimo, Aquatika je ponosna vlasnica brojnih nagrada i priznanja: nagrada „Održivi turizam“ za izniman doprinos očuvanju prirode i okoliša, dvije prestižne A+Awards nagrade u kategoriji Architecture + Landscape, prvo mjesto u kategoriji „Nacionalni projekti“ na Bled Water Festivalu te nagrada „Plavi cvijet pristupačnosti“ za 2017. Uz navedeno, Aquatiku krasi i titula drugog najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Hrvatskoj te priznanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji Odnosi s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

O važnosti i ulozi karlovačkog slatkovodnog akvarija svjedoči podatak da je Europska unija podržala njegovo sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Projekt slatkovodnog akvarija Aquatike jedan je od najuspješnijih projekata Grada Karlovca. EU je za realizaciju projekta osigurala iznos od 36.222.282,45 kuna, a ukupna vrijednost projekta bila je 36.691.939,25 kuna. (Grad Karlovac)