Kastav među prvima u Hrvatskoj uvodi poseban softver za javnu nabavu

Kako je već poznato, grad Kastav jedan je od prvih gradova na području Primorsko-goranske županije, ali i čitave Hrvatske, koji je izradio razvio strategiju pametnog grada (smart city) kojom se želi razvijati kao pametni grad koji svojim građanima osigurava višu razinu kvalitete i standarda života.

Ovih dana Kastav ponovo pokazuje kako želi raditi na dobrobit svojih građana te sada, kao prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji koji se odlučio na digitalnu transformaciju svojih nabavnih procesa, uvodi inovaciju u provođenje postupaka nabave. Predstavnici grada Kastva i poduzeća RIS d.o.o. potpisali su, naime, ugovor o uvođenju specijaliziranog softvera za provođenje postupaka nabave „Ensolva“.

Ssoftveri za nabavu specijalizirani su alati koji ubrzavaju komplicirane nabavne procese te štede vrijeme i novac, poručuju iz Grada. Također, iznosi ušteda prilikom korištenja ovakvih softverskih rješenja više su no značajni. Kako nam je pojasnio Hari Zamlić iz tvrtke RIS d.o.o., uštede bi za grad Kastav iznosile 20% i više proračunskih sredstava javne nabave, a posebno bi bile vidljive prilikom većih investicijskih projekata. Stoga, jasno je da uvođenje ovakvog sustava donosi direktne koristi lokalnoj zajednici, a digitalnom transformacijom poslovanja pomoću „Ensolve“, Kastav će sistematizirati i unaprijediti svoje procese nabave, zaključuju iz Grada.

Gradonačelnik grada Kastva Matej Mostarac naglasio je kako će uz pomoć „Ensolve“ Grad ubrzati procese i omogućiti bolju bazu podataka, ali i biti transparentniji.

„Drago mi je što smo prepoznali benefite koje će ovakav alat unijeti u naše poslovanje, ali još mi je draža činjenica da smo rješenje pronašli u lokalnoj firmi, da u Kastvu postoje mladi ljudi poput mladog poduzetnika Harija Zamlića iz RIS-a, koji rade za dobrobit zajednice, ostaju u Kastvu i šire svoje poslovanje upravo u našem gradu“, dodao je Mostarac. Isto tako, Mostarac je ukazao na činjenicu kako inozemni trendovi pokazuju da gotovo 6% gradskih proračunskih izdvajanja odlazi u IT rješenja i načine koji ubrzavaju rad uprave. „Mi smo daleko od tih 6%, ali definitivno ćemo pokušati tu razinu podignuti da to osjete poduzetnici, ali i građani. U Hrvatskoj već postoje rješenja koja mogu dovesti Gradove na zavidnu razinu. Nadam se da ćemo s ovim biti primjer drugima“, zaključio je Mostarac.

U Hrvatskoj korištenje sustava za nabavu i dalje, nažalost, nije uobičajena praksa, donosi portal riprsten.com. Usporedbe radi, softvere za nabavu u Hrvatskoj još uvijek koristi manje od 1% ukupnog broja poduzeća i javnih ustanova. Nabava na razini na kojoj se preostalih 99% trenutno nalazi, nerijetko iziskuje ogromnu količinu uloženog vremena za odrađivanje čak i najbanalnijih stvari, a gomila papira sprema se u ladice i registratore. Ovakav način rada dovodi do kaosa i zbrke, a procese je nemoguće kontrolirati te držati svaku fazu procesa nabave pod nadzorom.

„Ensolva” je u potpunosti hrvatsko softversko rješenje koje svojim funkcionalnostima stoji uz bok svjetskim konkurentima. Radi se o domaćem rješenju tvrtke RIS čije je sjedište upravo na  Kastvu. RIS postoji još od 1993. godine, a kroz 25 se godina poslovanja brendirala kao softverska tvornica koja je proizvela niz zapaženih poslovnih softverskih proizvoda- kako specijaliziranih po narudžbi velikih kompanija, tako i onih za širu primjenu. Sva svoja rješenja, pa tako i „Ensolvu“, RIS je razvio po principima vlastite metodike MIRIS (Metoda Izgradnje i Razvoja Informacijskih Sustava). Od 2005. godine, MIRIS je prva i još uvijek jedina hrvatska metodika procesa razvoja softvera koja je nosilac prestižnog znaka “Izvorno hrvatsko“. Tvrtka RIS osvojila je i niz nagrada, poput CROMA nagrade za menadžera godine (Mile Pavlić, 2016.) i nagrade “Stvaratelji stoljeća” (2017.)

(gradonačelnik.hr)