Kastav: Osigurano preko 1,8 milijun kuna za cjelodnevni rad vrtića

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je Gradu Kastvu projekt „KASTAFSKI VRTIĆ-CJELODNEVNI RAD“ u iznosu od 1.870.750,15 kn, pa će Grad Kastav i DV Vladimir Nazor od ove jeseni uvesti cjelodnevno radno vrijeme i tako roditeljima koji imaju potrebu za tim, osigurati smještaj djece u vrtiću do 21.30 sati navečer.

Na taj način će se, ističu u Gradu, kroz novu organizaciju rada vrtića pružiti unaprijeđena usluga roditeljima koji zbog zahtjeva svog radnog mjesta imaju potrebu za proširenim radnim vremenom vrtića i doprinijeti usklađivanju obaveza poslovnog i obiteljskog života. Djeci će biti pružena unaprijeđena usluga, dostupna u skladu sa stvarnim potrebama djece i njihovih roditelja, što će unaprijediti i razvojne mogućnosti i poboljšati socijalizaciju djece.

Usluga smjenskog rada pružat će se u 2 vrtićke grupe u DV Vladimir Nazor za 50 djece (2x25 djece). Smjenski rad osigurat će se naizmjenično po tjednima, tako da će vrtić biti dostupan od 06:00 do 21:30 sati, u skladu s radnim vremenom roditelja. Djeca će i dalje provoditi maksimalno 10 sati u vrtiću no sudjelovat će u programima u skladu sa potrebama organizacije rada roditelja. U svrhu ovakve organizacije rada, u DV Vladimir Nazor zaposlit će se četiri odgojitelja na puno radno vrijeme te kuharica i spremačica na pola radnog vremena. Postojeće i novozaposleno stručno osoblje koje radi direktno s djecom (odgojitelji/odgojiteljice i stručni suradnici) vrtića sudjelovat će u edukacijama za jačanje stručnih kompetencija s fokusom na poboljšanje komunikacije i interakcije s djecom, te na poticanje kreativnosti kao razvojne kategorije. Vrtići će se opremiti novim didaktičkim materijalima i opremom.

Ovim projektom produžit ćemo radno vrijeme vrtića te omogućiti roditeljima koji imaju potrebu za proširenim radnim vremenom da njihova djeca dobivaju svu potrebnu uslugu u vrtiću. Grad Kastav i dalje će pratiti i osluškivati potrebe roditelja i djece na našem području s ciljem razvoja vrhunskog predškolskog odgoja u Gradu Kastvu.“, kazao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Osim navedenog projekta, Grad Kastav prijavio se i dobio sredstva za još jedan projekt koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naime, radi se o pozivu za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini. Grad Kastav prijavio je sljedeće radove na 3 objekta Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, pa će se na Centralnom objektu izvršiti zamjena grilja i sanacija podova vrijedna gotovo 800 tisuća kuna, dok će se u podružnicama Mavrica i Kastafske sardelice zamijeniti stolarija, odnosno urediti vanjska terasa, u ukupnoj vrijednosti oko 120 tisuća kuna.

Navedena ulaganja nužna su, kažu nam u Gradu, za podizanje kvalitete boravka djece i zaposlenika, njihovu sigurnost i ugodniji rad. U navedenim objektima je smješteno 15 odgojnih skupina, 276 djece, 31 odgojitelj te 16,5 predstavnika stručnih, administrativnih i tehničkih službi.

Ministarstvo je odobrilo sufinancirati prihvatljive troškove na projektu u iznosu 158.847,00 kn. (gradonačelnik.hr)