Kastav: Uvode se novčane kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca

Na jučerašnjoj 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva izglasana je odluka o uvjetima držanja kućnih ljubimaca kojom su propisane odgovornosti vlasnika i način postupanja sa životinjama, a uvedene su i kazne za neodgovorne vlasnike koji se ne budu pridržavali novih propisa. Ova odluka utemeljena je na novom Zakonu o životinjama koji na snagu stupa osmog dana od dana objave u službenim novinama Primorsko-goranske županije.

Radi humanijeg ophođenja prema psima, ovim se ovim zakonom zabranilo držati psa trajno vezanog ili ga trajno držati u prostoru bez dvorišta, bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora. Zabranilo se i kretanje kućnih ljubimaca na dječjim i sportskim igralištima, dvorištima škola i dječjih vrtića, ali i drugim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi.

Što se kazni tiče, vlasnik kućnog ljubimca kaznit će se novčanim iznosom od 500 do 2 000 kuna u slučaju da životinji ne osigura primjeren smještaj i uvjete, ne osigura ljubimcu kretanje u skladu s njegovim potrebama, ne osigura ljubimcu redovitu i pravilnu prehranu, drži ga trajno zavezanim, ne kupi iza svog ljubimca, ako ne drži pod kontrolom razmnožavanje kućnih ljubimaca te ako nije izvršio trajnu sterilizaciju psa ili mačke po naredbi komunalnog redara.

Ovim zakonom uvdene su i strože kazne čiji iznosi idu i do 10 000 kuna. Novčanom kaznom od 1 000 do 5 000 kuna kaznit će se i pravne osobe u slučaju da se ne osigura adekvatno skupljanje, prevoženje i smještaj napuštenih i izgubljenih životinja, životinja koje se kreću javnom površinom bez vlasnika, ako se ne pruži pomoć ozljeđenoj životinji te ako se ne osigura skupljanje i smještanje divljih životinja pronađenih na području Grada Kastva izvan prirodnog staništa.

Za provedbu ovog zakona brinut će se koumunalni redari koji su ovlašteni očitati mikročip, pregledati isprave, zatražiti odgovarajuću dokumentaciju, ući u prostore u kojima se drže kućni ljubimci, izdati prekršajni nalog te podnijeti kaznenu prijavu ili optužni prijedlog.

Kako prenosi Novi List, svi gradski vijećnici načelno jesu za to da se reguliraju obveze za vlasnike kućnih ljubimaca, no neki su iznjeli svoje kritike. Tako je Tomislav Špoljarić upozorio da odluka nema pravni mehanizam kojim će neodgovornom vlasniku nametnuti obvezu sterilizacije psa ili mačke, dok je Vjekoslav Rubeša naglasio kako će se tradicijski odnos između ljudi i životinja na području Kastva promijeniti. (gradonačelnik.hr/J.L.)