Knin: Izgradili novi vrtić, snizili cijene, u pripremi projekt još jednog vrtića

fo: Shutterstock

Grad Knin u samom je vrhu po izdvajanju za predškolski odgoj – naše posljednje istraživanje pokazalo je da su u prošloj godini za vrtiće izdvojili 6,88 posto proračuna, odnosno 294,4 kune per capita, čime se pozicioniraju kao četvrti grad s najvećim izdvajanjem za vrtiće.

Gradonačelnik Marko Jelić dolaskom na vlast prije dvije godine našao je Knin u nezavidnom financijskom položaju s mnogim dugovima koji su se odmah počeli rješavati raznim mjerama. No, i prije poboljšanja financijske situacije grada, Jelić se usmjerio na uvođenje novih, prvenstveno demografskih mjera i projekata od kojih je među prvima bila gradnja novog vrtića za koji je osigurano 1,8 milijuna kuna iz EU fondova. Novi vrtić, visoke energetike učinkovitosti otvorio je prošle godine, a vodili su se i pregovori s HŽ-om za ustupanje zemljišta za osiguravanje vanjskog dodatnog vrtićkog prostora za 70ak djece.

'Temelj gradske politike ove uprave je odnos prema mladima i njihovom ostanku u gradu. Izgradili smo najsuvremeniji vrtić, obnovili smo područne odjele vrtića, zatim smo izgradili 2 nova igrališta i obnovili sva postojeća igrališta, a tu ne stajemo. Također smo organizirali besplatne sadržaje poput klizališta, igrališta na napuhavanje, besplatnih projekcija filmova, kino predstava, radionica itd. Zaposlili smo 12 novih djelatnika u vrtićima radi osiguranja potrebe razine brige o djeci. Smanjili smo cijenu vrtića za obitelji s više djece. Imamo niz projekata u pripremi, a među ostalim i potrebu za još jednim vrtićkim objektom', kaže gradonačelnik Marko Jelić.

Trenutna cijena vrtića u Kninu je 500 kuna za cjelodnevni boravak, odnosno 300 za poludnevni, a osigurano je 100 tisuća kuna za sufinanciranje boravka u vrtiću. Za drugo dijete koje istodobno boravi u vrtiću cijena je upola manja, a vrtić ne plaćaju roditelji za treće dijete, ako je istovremeno u vrtiću.

„Grad Knin će i tijekom 2019. godine, sukladno Odluci o visini sudjelovanja roditelja u cijeni pružanja – korištenja usluga Dječjeg vrtića “CVRČAK” Knin, sufinancirati troškove boravka djece u Dječjem vrtiću “Cvrčak” Knin tako da se samohranim roditeljima i roditeljima čija ukupna primanja ne prelaze 1.400 kuna po jednom članu obitelji, cijena korištenja usluge dječjeg vrtića umanjuje za 1/3 te će ista iznositi 335 kuna za 10-satni program i 200 kuna za 5,5,-satni program. Roditelji – korisnici usluga koji imaju dvije ili više djece upisanih u Dječji vrtić „Cvrčak“ Knin, u plaćanju mjesečne cijene usluge, sudjeluju na sljedeći način: za prvo dijete puni iznos, za drugo dijete 50% od punog iznosa, a za treće i svako sljedeće dijete roditelj se oslobađa plaćanja mjesečne usluge“, objasnili su u Programu. (gradonačelnik.hr/L.U.)