Knin: Podižu naknade za bebe i stipendije, udvostručuju izdvjanja za sport i doniraju krevete i opremu kninskoj bolnici

Uz to, u prijedlogu proračuna osigurano je i milijun kuna za nabavku knjiga za sve osnovce, a Grad će sufinancirati prijevoz učenika koji putuju iz Knina u srednju školu u Šibenik, te asistente za učenike s poteškoćama.

Gradsko vijeće Grada Knina u petak će odlučivati o Proračunu za 2019. godinu teškom preko 93 milijuna kuna, u kojem su gradonačelnik Marko Jelić i njegova gradska uprava predvidjeli znatna povećanja izdvajanja za obitelj i djecu. Nakon što su prošle godine utrostručili naknade za bebe, kninska gradska uprava planira novo povećanje, pa će naknade za prvo dijete iznositi 3.000 kao i dosada, ali će se zato znatno povećati iznosi za drugo, treće i svako iduće dijete. Roditelji će tako za drugo dijete umjesto dosadašnjih 3.000 dobivati 5.000, za treće 7.000, a za četvrto i svako slijedeće dijete po 10.000 kuna.

'Za naknade za bebe u proračunu je osigurano 700 tisuća kuna, a bude li potrebe rebalansom ćemo tijekom godine osigurati dodatna sredstva', kaže nam zamjenica gradonačelnika Kristina Perić.

Uz to, u prijedlogu proračuna osigurano je i milijun kuna za nabavku knjiga za sve osnovce, a Grad će sufinancirati prijevoz učenika koji putuju iz Knina u srednju školu u Šibenik, te asistente za učenike s poteškoćama.

Zamjenica gradonačelnika kaže i kako će Grad s 300 tisuća kuna kupiti porođajni krevet kao i dva kreveta za Odjel intenzivne njege u kninskoj bolnici, te određenu količinu dodatne opreme za koju su dobili informaciju da bolnici nedostaje.

Izdvajanje za financiranje sporta udvostručeno je u odnosu na ovu godinu – sa dosadašnjih 501.500 na 946.800 kuna. Ovim iznosom pokrit će se donacije sportskim društvima, zakupnine dvorana, sportske stipendije, suradnja s HOO, te nagrade za iznimne sportske rezultate, a planira se i sanacije krova jedne od dvorane u iznosu od 250 tisuća kuna.

U novom je proračunu povećan i broj i iznos studentskih stipendija, koje će umjesto dosadašnjih 800 iznositi 1.000 kuna, a 300 tisuća kuna je predviđeno za donacije školstvu kako bi se osnovnim i srednjim školama pomoglo u realizaciji projekata koji su važni za učenike i koji će nastavnicima olakšati izvedbu nastave.

'Grad Knin je u novom proračunu vodio računa o svim segmentima te smo sukladno svojim financijskim mogućnostima nastojali pravedno raspodijeliti sredstva vodeći računa o prioritetima. 2019. godina bit će u znaku velikih projekata kojima je za cilj unapređenje života u gradu Kninu, razvoj gospodarstva, turizma, razvoj infrastukture koji će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i svrstavanjem grada Knina u destinaciju poželjnu za ulaganje i življenje. Grad Knin je dugo bio u sjeni i vrijeme je da se pokaže sve što grad može ponuditi i s čim se može ponositi', ističe zamjenica gradonačelnika Kristina Perić. (gradonačelnik.hr)