Knin: U 2017. godini 63 milijuna kuna za poduzetnike

Pomoći će se obrtnicima, poduzetnicima i OPG-ima koji trenutno posluju, ali i onima koji planiraju osnovati poslovne subjekte. U tom cilju krenulo se i s radionicama na kojima će se saznati potrebe poduzetnika, ali ih i obavijestiti o pravilima povlačenja sredstava, kazao je gradonačelnik Blažević

Gradonačelnik Knina Nikola Blažević održao je u ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj je najavio ključne projekte i planove Grada. Novi prostor knjižnice u kompleksu studentskog doma bit će svečano otvoren 20. prosinca uz vjerojatnu nazočnost hrvatskog premijera. Stavljanje u funkciju cijeloga studentskog doma također je pri kraju.

'Mi ćemo kao Grad već ovaj tjedan na hitnoj sjednici Gradskog vijeća predložiti prijenos prava građenja na studentskom domu te opreme na veleučilište. Ovaj tjedan bi se trebala dobiti i uporabna dozvola za sami dom. Otvaranje studentskoga doma za studente bit će za nekoliko mjeseci, ali sama zgrada i preseljenje Narodne knjižnice Knin bit će 20. prosinca. Na otvaranju očekujemo i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i resorne ministre tako da ćemo ovu godinu završiti na lijep način', rekao je gradonačelnik.

Tema konferencije bio je i EU Program integralne fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenom područjima u okviru kojega je Kninu odobreno 24 milijuna eura. Projekt će potrajati šest godina, a prvi novac Grad bi trebao dobiti u prvoj polovici iduće godine.

Uz urbanu revitalizaciju stare gradske jezgre, aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice te razvoj jedinstvene turističke ponude grada Knina bazirane na kninskoj tvrđavi, iz projekta će se financirati i razvoj efikasne potpore poduzetništvu.

Ukupno 27 milijuna kuna bit će namijenjeno za grantove poduzetnicima, a s 36 milijuna kuna financirat će se uređenje Poduzetničke zone Preparandija. Pomoći će se obrtnicima, poduzetnicima i OPG-ima koji trenutno posluju, ali i onima koji planiraju osnovati poslovne subjekte. U tom cilju krenulo se i s radionicama na kojima će se saznati potrebe poduzetnika, ali ih i obavijestiti o pravilima povlačenja sredstava.

Projekt bi u konačnici trebao dovesti do boljega, ljepšega i perspektivnijega grada Knina – kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je obavijestio i kako ima informacije u vezi planova Hrvatskih cesta koje namjeravaju obnoviti tri kninska mosta i Trg Oluje, u vrijednosti četiri milijuna kuna.

Također je izvjestio da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izradilo indikativnu listu projekata na kojoj se nalazi projekt Inovacijskog središta kninskog veleučilišta, a to je pretpostavka za financiranje iz europskih fondova

Naveo je da je ostvarena je dobra suradnju s Državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

'Budući da se veliki broj građana tuži jer nisu riješili svoje stambeno pitanje, a posebno tu mislim na hrvatske branitelje i na socijalno ugrožene građane, predložili smo nadležnom uredu niz zakonskih izmjena kako bi se postupak stambenog zbrinjavanja pospješio i priveo kraju. Moram ovdje pohvaliti i bivšu gradonačelnicu Josipu Rimac koja je, ne samo u kontaktu s ovim uredom, nego i s drugim ministarstvima, snažno lobirala i otvarala nam put', kazao je Blažević.

Dobra suradnja Grada ostvarena je i s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom s kojim se želi riješiti pitanje vojarne Krka za koju postoji interes određenih poduzetnika. Grad je podnio prijedlog za prijenos prava vlasništva kako bi i vrtić postao vlasnik zgrade u kojoj djeluje.

Pri kraju je, izvjestio je, i sanacija odlagališta Mala Promina. Ishođene su izmjene dopune građevinske dozvole i potpisani ugovori sa stručnim projektantskim nadzorom i koordinatorom zaštite na radu. Nakon izdavanja odobrenja može se započeti sa izvođenjem radova. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 11,7 milijuna kuna od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira 90 posto, a Grad 10 posto iznosa.

Za reciklažno dvorište ishođena je sva potrebna dokumentacija, a projekt je vrijedan nešto manje od dva milijuna kuna. Trenutno se iščekuje raspisivanje natječaja. (Grad Knin)