Konačno riješen problem pedijatra u Orahovici!

Grad Orahovica konačno je, nakon pune dvije godine, ponovo dobio svog pedijatra! Iz našičke bolnice u njihov Dom zdravlja odlučila je doći dr.med.spec. pedijatrica Maja Vučinić, suspecijalist dječje endokrinologije i dijabetologije.

Iako je Grad Orahovica, u svom nastojanju da što prije riješi problem pedijatra osigurao i stan i plaćene režijske troškove novom pedijatru, dr. Vučinić ostat će živjeti u Našicama i od tamo svakodnevno putovati u Orahovicu.

'Nakon dvadeset pet godina staža i rada u Našicama, turbulentnog vremena i dežurstava, odlučila sam se na način rada s radnim vremenom gdje ću dobro poznavati pacijente pa tako i oni mene i na neki način mirniji rad. Cijelo moje radno, vrijeme nakon završetka školovanja bila sam u bolničkom sustavu rada, tj. radila sam na Našičkoj pedijatriji od samog početka i bila sam bolnički specijalist' kaže dr. Vučinić.

Problemi s pedijatrom u Orahovici započeli su 2017. godine kada je orahovačka ambulanta ostala bez stalnog pedijatra i od tada se na tom mjestu izmijenilo nekoliko doktora u zamjeni iz Slatine, Našica i čak iz Požeške bolnice. 2018. godine u veljači Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije raspisao je natječaj za popunu radnih mjesta na području županije, među njima i specijalista pedijatra, za rad u ambulanti u Orahovici i grad Orahovica je osigurao stan i plaćene režijske troškove kako bi olakšali život i rad novog pedijatra, a tek sada u ožujku 2019. problem s pedijatrom u Orahovici je napokon riješen.

„Evo nakon dvije godine, tj. od kako sam ja ravnatelj Doma zdravlja VPŽ, napokon se nazire kraj problema s pedijatrom u Orahovačkoj  ambulanti. Samim time što su svi pedijatri u Virovitičko-podravskoj županiji u koncesijama nismo bili u mogućnosti uspostaviti stalnu pedijatrijsku ambulantu te su čak iz Požeške bolnice dolazili pedijatri kako bi djeca u Orahovici imala adekvatnu liječničku pomoć. Naravno to nije bilo rješenje jer se tu izmjenjivalo nekoliko liječnika pa je to bilo djelomično kontinuirano i to svakako nije kvaliteta koju zahtjeva svako dijete i svaki roditelj. Sada smo se napokon, zahvaljujući velikim djelom i Gradu Orahovici, uspjeli dogovoriti i s doktoricom Majom Vučinić iz Našičke bolnice koja prelazi kod nas i već 1. travnja počinje s radom u Orahovici te ćemo konačno zbrinuti našu dječicu i ono što još možemo ići u nad standard je da je doktorica subspecijalist endokrinologije i dijabetologije te će se ustrojiti i savjetovalište za djecu kaj boluju od dijabetesa pa će se na neki način sve ovo vrijeme kada nisu imali savršenu skrb kompenzirati sada će imati i bolju', ističe ravnatelj Doma zdravlja dr. Ivica Fotez. Dodaje da će dr. Vučinić i dalje nastaviti održavati ambulantu za dijabetes u Našicama za pedijatrijsku dob i, ako bude potrebe sudjelovati u dežurstvima.

Dr.med.spec pedijatrica Maja Vučinić subspecijalist dječje endokrinologije i dijabetologije, foto izvor: obnasice.hr

Gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin kaže kako je presretna što su se u suradnji i angažmanom ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije uspjeli dogovoriti s doktoricom pedijatricom Majom Vučinić iz Našica da dođe raditi u Orahovicu kao stalni pedijatar i biti će zaposlena pri županijskom Domu zdravlja.

'Ovo je veliki iskorak u zdravstvenoj zaštiti naših malih sugrađana i mislim da će roditelji biti zadovoljni što će djeca napokon imati stalnog doktora od njihovog rođenja pa do prelaska kod doktora obiteljske medicine.

Iako Orahovica nije bila bez zdravstvene skrbi za djecu jer su nam dolazili doktori na zamjenu, ovo je ipak bolja solucija jer dr. Vučinić će osim brige o našoj djeci također organizirati predavanja i radionice za roditelje iz područja pedijatrije i dječje endokrinologije gdje će se obrađivati teme poput febrilnog stanja u male djece, kako postupiti i kada otići k liječniku, zatim nizak rast tj. dijagnoza i endokrinološko praćenje terapija, prevencija pretilosti u djece te osvrt na globalni problem pretilosti i naravno  teme koje sami roditelji izaberu. Roditelji će biti pravovremeno obaviješteni o vremenu i mjestu predavanja i radionica.

Svi znaju da smo već više od godinu dana u potrazi za pedijatrom i to nije samo problem kod nas, već se i na razini RH traži 55 pedijatara pa su tako i veći gradovi u sličnim problemima. Grad Orahovica je čak ponudio i besplatno stambeno rješenje za pedijatra i supružnika samo kako bi privukli pedijatra u Orahovicu.

Ovim putem se i zahvaljujem doktorici Vučinić što se odlučila za Orahovicu kao mjesto u kojem želi raditi u narednim godinama' – zaključila je gradonačelnica Petin.

Gradonačelnica Petin i njezina gradska upava u proteklom su razdoblju napravili dosta toga za podizanje zdravstvene zaštite u Orahovici pa su tako osigurani i redoviti liječnika specijalista – urologa i gastroenterologa iz Opće bolnice Virovitica, koji dva dana u tjednu imaju ambulante pa građani više ne moraju putovati u udaljena mjesta na pregled. Također pregovara se o dolasku oftamologa. Grad Orahovica za taj nadstandard izdvaja 78.000 kuna, a Dom zdravlja je osigurao prostor za rad liječnika.

U ovoj godini Gad je značajno povećao sredstva za zdravstvo, pa tako sada izdvajaju 243.212 kuna, od čega čak 165.212 kuna za rad hitne medicinske pomoći. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)