Konferencija Dobra energija i ekonomija: Kako energetske zadruge surađuju s lokalnim vlastima

Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), u suradnji sa europskim partnerima od 30.5. do 1.6. u Zagrebu organiziraju Međunarodnu konferenciju Dobra energija i ekonomija, a u sklopu trodnevne konferencije organizira se i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

'Na skupu će sudjelovati dvadesetak vodećih energetskih zadruga iz cijele EU, desetak predstavnika gradova iz EU i regije zapadnog Balkana, preko stotinjak domaćih i europskih stručnjaka, istraživača, praktičara, donosioca odluka, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave građanskom energijom, društvenom i solidarnom ekonomijom, prehrambenim suverenitetom, razvojem energetski održivih zajednica i modelima energetske demokracije iz različitih pozadina, i koji svi zajedno dijele isti cilj - donijeti pozitivne društvene promjene. Brojni gosti konferencije dolaze iz mreže REScoop – Europske federacije energetskih zadruga koja broji preko 1500 članica i Europske mreže solidarne ekonomije – RIPESS okuplja preko 40 organizacija iz čitave Europe koje se bave razvojem ekonomije u dobre svrhe podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama', ističe voditeljica projekata ZEZ-a Hajdana Rukavina.  

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država Europske Unije koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Uz Dirka Vansitijana, predsjednika Europske federacije energetskih zadruga (REScoop.eu) i osnivača najveće belgijske energetske zadruge Eco Power, očekuju se predstavnici sljedećih mreža, energetskih zadruga i investicijskih platformi: Energy4All, Enercoop, Ecopower, Middelgrunden, Som Energie, Njemački zadružni savez (DGRV), De Windvogel, Boa Energia i GoParity.

'U kinu Tuškanac i Obrtničkoj komori ćemo učiti o energetskim zadrugama i sudjelovanju građana u lokalnim politikama, najboljim primjerima prakse demokratizacije u području energetike iz europskih gradova i regija, društvenoj i solidarnoj ekonomiji kao temeljima poslovanja za odgovorno i održivo društvo, zajedničkim i javnim dobrima u području energije, stanovanja, hrane i drugim važnim područjima, radničkim zadrugama i pravu na dostojanstven i pravedno vrednovan rad, te mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama u Hrvatskoj kao najvećoj vrijednosti za budućnost', ističe Hajdana Rukavina.

Glavni organizatori konferencije su Zelena energetska zadruga i Zelena mreža aktivističkih grupa i njihove partnerske europske mreže: REScoop i RIPESS. Partneri i podržavatelji konferencije su međunarodne organizacije: Europska udruga gradova Energy Cities, Kolokacijski centar za klimatske promjene Europskog instituta za inovacije (EIT Climate KIC), Mreža Transform Europe, Sporazum gradonačelnika za Klimu i Energiju, Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj  te domaće organizacije: Terra Hub, Udruga gradova u Hrvatskoj, Institut za političku ekologiju, Geotehnički fakultet i Zelena akcija.

Sudjelovanje za sva tri dana je besplatno, prijava je obavezna a prijaviti se može preko poveznice: http://tiny.cc/pmz85y. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)