Konferencija Dobra energija i ekonomija predstavila najbolja iskustva upravljanja i distribucije energentima

U Zagrebu se održava trodnevna konferencija Dobra energija i ekonomija u organizaciji Zelene energetske zadruge i Zelene mreže aktivističkih grupa, te njihovih europskih partnerskih mreža, a u fokusu joj je novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država Europske Unije koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ima jasan cilj – da do 2030. godine grad postane energetski neovisan. S obzirom na prve projekte 'Križevačkih sunčanih krovova' na dobrom je putu. Krenulo se je s  postavljanjem fotonaponske elektrane na zgradu Razvojnog centra i tehnološkog parka, a ove godine i na zgradi knjižnice.

Svoja iskustva o projektima Rajn je podijelio na međunarodnoj konferenciji Dobra energija i ekonomija koja se održava u Zagrebu u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) te njihovih europskih partnerskih mreža.

Uz niz dobrih europskih priča o zelenoj energiji, zanimljivo je bilo čuti i priču iz Križevaca. Rajn je lani u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom krenuo u Crowdfunding kampanju putem koje je ZEZ prikupio novac od građana za postavljanje prvih fotonaponskih elektrana. Trebalo je pri tome, rekao je gradonačelnik, uvjeriti građane da shvate kolika je isplativost takvog ulaganja.

- Najveći dio građana, ulagača, shvatio je da je takvo ulaganje nosi pozitivne promjene Gradu, a tek manji dio privukla je kamata na ulaganje u desetogodišnjem ciklusu – rekao je Rajn.

Ovogodišnjim sredstvima, prikupljenima u samo dva dana, ulaže se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 170.000 kuna, na krovu Gradske knjižnice ‘Franjo Marković’. Građanima ulagačima uložena će se sredstva vratiti kroz deset godina uvećanu za kamatu od 3 posto godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane, a koja će se onda koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

Gradonačelnik Rajn ima već i puno novih planova, a jedan od njih odnosi se na geotermalnu elektranu.

Slična iskustva, u sklopu modula PechaKucha predstavili su europski projekti građanskih inicijativa i projekata u simbiozi s jedinicama lokalne samouprave vezanih uz obnovljive izvore energije: Enercoop (Francuska), EBO (Danska),  DE Windvogel (Nizozemska), Energy4All, Center for Environment (BiH) i Som Energia (Španjolska).

Inače, međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija okupila je brojne goste iz mreže REScoop.eu – Europske federacije energetskih zadruga koja broji preko 1500 članica i Europske mreže solidarne ekonomije – RIPESS, koja okuplja preko 40 organizacija iz čitave Europe koje se bave razvojem ekonomije u dobre svrhe podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama. 

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država Europske Unije koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Otvarajući konferenciju predstavnik Grada Zagreba, stručni savjetnik u Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Drago Vasilj naglasio je važnost razvijanja obnovljivih izvora energije u urbanom okruženju te mjere kojima grad djeluje na kvalitetu života svojih građana kroz ciljeve smanjenja C02 emisija.

Dirk Vansintjan, predsjednik mreže REScoop.eu na otvorenju se okupljenima obratio naglasivši „važnost razvoja projekata zadruga i lokalnih zajednica koji doprinose boljem uključenju građana u procese upravljanja i distribucije energentima“.

Tom je prilikom, Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge – ZEZ-a istaknuo važnost velikog broja okupljenih stručnjaka na konferenciji koji svojim iskustvima i primjerima dobre prakse mogu inspirirati sve sudionike na način na koji je sudjelovanje na REScoop konferenciji 2013. godine pridonijelo osnivanju ZEZ-a.

Dražen Šimleša iz ZMAG-a osvrnuo se na 'entuzijastičan tijek pripremanja konferencije koja je jedinstven primjer suradnje četiri organizacija i mreža, čiji je početak programski djelovao daleko skromnije te se s vremenom program razvio u veliko događanje  čiji se program odvija istovremeno na nekoliko lokacija u Zagrebu te pokazuje kako različiti sektori međusobno surađuju'.

Konferencija je okupila više od dvadeset vodećih energetskih zadruga iz cijele EU, desetak predstavnika gradova iz EU i regije zapadnog Balkana, preko stotinjak domaćih i europskih stručnjaka, istraživača,praktičara, donosioca odluka, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave građanskom energijom, društvenom i solidarnom ekonomijom, prehrambenim suverenitetom, razvojem energetski održivih zajednica i modelima energetske demokracije.

Ian Turner, predstavnik mreže Energy Cities naglasio je važnost partnerskih praksi na područjima obnovljivih izvora energija  rezultirajući inspirativnim rješenjima  koji nisu isključivo motivirani tržištem i radom zajednice te re-lokaliziraju ekonomiju na sistematičan način, omogućujući tako veliku građansku participaciju i stvaranje energetskih zajednica.

Sudionici konferencije imaju priliku vidjeti nove modele participativnih i dobrih ekonomija koje se bave de-monopolizacijom energetskih resursa i energetskom tranzicijom, kroz panel diskusije, prezentacije i radionice krojenih prema novim potrebama građana i društva. (L.K., Zelena energetska zadruga)