Koprivnica: 6 milijuna bespovratnih kuna za energetsku obnovu osnovne škole

Grad Koprivnica na Poziv na dostavu projektnog prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja“ prijavio je projekt Energetska obnova Osnovne škole „Braća Radić“ te je isti odobren i sufinanciran iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.891.182,59 kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 7.185.256,33 kuna. Gradu Koprivnici dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 4.332.727,75 kuna što predstavlja 60,3 posto ukupno prihvatljivih troškova, što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Na temelju odobrenog projekta Grad je podnio zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava Fondu za sufinanciranje za provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu. Riječ je o sredstvima koja se dodjeljuju radi sufinanciranja dijela sredstava koje je Grad dužan osigurati iz vlastitih izbora. Temeljem prijave Gradu je odobreno dodatnih 1.708.870,09 kuna.

– Energetska obnova Osnovne škole Braća Radić ide punim tijekom prema provedbi investicije. Prvo nam je odobreno 4.3 milijuna kuna kroz natječaj Europske unije, a sada nam je odobreno novih 1,7 milijuna kuna. Samim time smo došli na šest milijuna bespovratnih sredstava, a ostalo će ići na teret proračuna Grada. Ovim projektom dižemo standard obrazovanja u jednoj od najvećih škola u državi i sigurno dižemo zadovoljstvo nastavnog i stručnog osoblja te naših učenika – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik.

Energetskom obnovom škole u potpunosti će se obnovit ovojnica škole, također radovi će obuhvatit zamjenu krovišta i izolaciju dijela krovišta, zatim izolaciju tavana krovišta. Provest će se i energetska učinkovitost zamjenom preostale vanjske stolarije. U svim učionicama uvest će se automatska izmjena zraka. Također obnovljena će biti i školska kuhinja. Cijela škola dobit će i učinkovit sustav rasvjete koji će se temeljit na LED rasvjeti.

 (koprivnica.hr)