Koprivnica: Djeca i roboti okupirali poduzetnički inkubator

Koprivnički poduzetnik u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) organizirao je u utorak 9. kolovoza radionicu robotike za najmlađe.

Udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) pokrenula je projekt Croatian Makers u pokretu čiji je glavni cilj organizacija radionica robotike za djecu i mlade iz manjih lokalnih sredina koja ljetne praznike provode kod kuće. Ovim putem im se pruža da kroz programiranje edukativni mBot robota provedu korisno i zabavno vrijeme istovremeno razvijajući sve važnije STEM (science, technology, education, mathematics) vještine.

Drago nam je da su Koprivnički poduzetnik d.o.o., Poduzetnički inkubator i Grad Koprivnica dio ovog projekta jer svi europski i svjetski trendovi ukazuju na važnost, ali i nužnost posjedovanja STEM vještina. Kroz suradnju s drugim poduzetničkim potpornim institucijama, poduzetnicima i udrugama iz Hrvatske i Europe, Koprivnički poduzetnik je prepoznao da globalni trendovi zahtijevaju da svaki uspješan poduzetnik bude u toku s najnovijim tehnološkim otkrićima te da se sam mora gotovo svakodnevno educirati na području IT-a i novih tehnologija.

U svojim nastojanjima približavanja IT kulture mladima, Koprivnički poduzetnik je organizirao već niz događaja i projekata koji promiču IT zajednicu te ukazuju na sve potencijale koje pružaju nove tehnologije. Ova radionica je još jedan u nizu takvih događaja kojim se želi stvoriti pozitivno poduzetničko okružje za već postojeće poduzetnike, ali i pripremiti i educirati one koji će to tek postati – čak i one najmlađe.

Iako je česta predrasuda da je robotika zahtjevna i da se jedino rijetki mogu okušati u njoj, ove radionice pokazuju upravo suprotno, istaknuo je voditelj radionice Vlado Lendvaj. Naime, pokazalo se da djeci ne samo da nije teško naučiti osnove programiranja robota, nego im je i zabavno, a istovremeno podižu i svoje socijalne vještine u interakciji s drugim polaznicima.

To su pokazale i ove koprivničke radionice jer je bilo preko 30 prijavljene djece, stoga su se morale organizirati čak dvije radionice. (Grad Koprivnica)