Koprivnica druga po povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja: Grade vrtić i rekonstruiraju prometnice

Grad Koprivnica drugi je hrvatski grad po povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja. Naime, osigurali su čak 13,9 milijuna kuna te iskoristili ovu netipičnu mjeru za daljnji razvoj grada. Jedan su od top pet gradova po kvaliteti života, a inovativnim korištenjem postojećih mjera će tako svojim najmlađima osigurati još jedan vrtić te će unaprijediti svoje prometnice, i to rekonstrukcijom spojnice između naselja Starigrad i naselja Reka.

„Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, grad Koprivnica je u 2018. drugi grad u Hrvatskoj po uspješnosti povlačenja sredstava iz programa ruralnog razvoja u vrijednosti 13,9 milijuna kuna. Netipična mjera za financiranje razvoja gradova, nama je poslužila kao odličan alat kojim podižemo kvalitetu života u prigradskim naseljima i to gradnjom novog vrtića i gradnjom nove spojne ceste Reka – Starigrad“, poručio nam je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Tako će izgraditi Dječji vrtić u naselju Starigrad – projekt je ukupno vrijedan 8,4 milijuna kuna, a iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj su osigurali 6,4 milijuna kuna.

„Cilj projekta je podizanje obrazovnih kapaciteta i standarda ruralnog područja, a time i razvijanje društvenog života u koprivničkom naselju Starigrad putem izgradnje i potpunog opremanja vrtića“, poručili su nam iz Grada. Naime, projektom će se osigurati kapacitet za 66 djece, odnosno tri vrtićke skupine. Prigradsko naselje Starigrad broji 2386 stanovnika, a gravitiraju mu naselja Bakovčica, Draganovec, Jagnjedovec i Štaglinec s ukupno 1637 stanovnika, dok su iz Grada poručili kako će novi vrtić doprinjeti boljoj kvaliteti predškolskog obrazovanja, znatno će olakšati roditeljima, a povisit će se i uključenost djece u predškolski program, budući da na tom području nema vrtića.

„Time se Grad Koprivnica približava barcelonskim ciljevima o uključenosti u vrtić, odnosno postiže uključenost 69% djece na ruralnom području, što je za 20% više nego u 2017. godini. U sklopu projekta osigurana su sredstva za izgradnju vrtića, opremanje svih prostorija, vanjskog prostora te igralište za djecu“, kazali su iz Grada.

Uz to, Grad Koprivnica osigurao je i sredstva za unaprijeđenje prometne infrastrukture, odnosno spojnice Starigrad-Reka, za što su iz EU fondova povukli maksimalnih 7,5 milijuna kuna, i to od ukupnih 8,5 milijuna kuna.

„Dužina prometnice koja je će biti rekonstruirana iznosi 2.863,87 metara, a širine 5,50 metara.  Izvan naseljenog dijela prometnice izgradit će se obostrane biciklističke trake širine 1,5 metara, dok je unutar naselja predviđena pješačka staza širine 2 metra“, poručili su iz Grada te istaknuli kako će projekt rekonstrukcije biti završen sredinom kolovoza ove godine.

„Cilj je ravnomjerno graditi i razvijati grad, a ovom, rekordnom godinom po povlačenju EU sredstava, to ćemo i realizirati!“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić. (gradonačelnik.hr/J.L.)

Koprivnica, vrtići, ruralni razvoj