Koprivnica: I ove godine besplatne bilježnice za sve osnovnoškolce

Grad Koprivnica i ove je godine, 12. godinu za redom, osigurao besplatne bilježnice za 2.491 svojih osnovnoškolaca.

Učenici od 1. do 4. razreda dobiti će po 14 bilježnica u paketu, a učenici od 5. do 8. razreda po 20 bilježnica. Ove godine prikupljena su financijska sredstva u iznosu od 148.750,00 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 221.592,28 kuna. Grad osigurava razliku od 72.842,28 kuna. Partneri na projektu besplatnih bilježnica Gradu Koprivnici su Podravka, Belupo, GKP Komunalac, Hartmann, Hangar 18, Čazmatrans promet, Jelena trade, Koprivničke vode, Podravska banka, RWE Hrvatska, Vemo Trade i Koprivnički poduzetnik.

– Ovo nam je važan projekt i zato smo sve ove godine u ovoj priči, jer jako je lijepo kad možete od prvih dana naše osnovnoškolce pratiti kroz ono što im je najvažnije i što će im ostati u sjećanju, a to je njihova škola – poručila je Marinka Akrap, direktorica korporativnog marketinga i komunikacija Podravke.

Osim na besplatne bilježnice učenici osnovnih škola s prebivalištem na području grada Koprivnice ostvaruju pravo na (su)financiranje troškova nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

– Pozivam sve roditelje nakon što obave kupnju udžbenika da se jave, ili u škole ili u gradsku upravu, da skupe potrebne dokumente i predaju ih kao bi ostvarili pravo na subvenciju. Svi roditelji imaju pravo na subvenciju, i to ovisno o cenzusima. Oni koji imaju prihode do dvije tisuće kuna po članu kućanstva imaju pravo na besplatne udžbenike i pripadajuća dopunska nastavna sredstva – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Važno je za istaknuti kako će i ove godine učenicima s teškoćama u razvoju, kojima je potrebna pomoć biti osigurani pomoćnici u nastavi i to zahvaljujući projektu Odjek III. Grad Koprivnica nositelj je projekta, a partneri su Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“, Osnovna škola „Braća Radić“, Osnovna škola „Đuro Ester“ i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ . Kroz projekt Odjek III ove godine radit će 30 pomoćnika.

– To je projekt na koji smo posebno ponosni. Upravo se takvim projektima pokazuje koliko je važno pomagati onima kojima u startu život nije pružio jednake mogućnosti za obrazovanje i napredovanje. Ovim projektom pokazujemo da možemo pružiti ruka pomoći onima kojima je to potrebno – poručio je gradonačelnik Jakšić.

Projekt Odjek III Izuzetni je važan i za škole.

 Više ne možemo zamisliti kako bi izgledalo školovanje djece s teškoćama u razvoju bez važne pomoći pomoćnika u nastavi – poručila je Radmila Popović, ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce te se zahvalila Gradu u ime svih učitelja, djece i roditelja na projektu.

Važno je za istaknuti kako je Grad Koprivnica zahvaljujući europskim sredstvima započeo radove na energetskoj obnovi Osnovne škole „Braća Radić“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.997.000,00 kuna. Udio financiranja EU iznosi 6.041.597,84 kuna, dok udio Grada Koprivnice iznosi 3.955.402,16 kuna. (Grad Koprivnica)