Koprivnica: Najavljeno povećanje plaća odgojiteljicama u gradskom vrtiću

Jučer je u Koprivnici održana konferencija za medije radnog naziva „Gradska uprava – otvoreno“. Na konferenciji se gradonačelnik sa svojim suradnicima osvrnuo na četiri aktualne teme u radu Gradske uprave. Teme konferencije bile su kolektivni pregovori s Dječjim vrtićem „Tratinčica“, prijedlog nove odluke o cijenama u zoni Cvjetna, zatim rast cijene komunalne naknade i izgradnja azila za napuštene pse.

„Kolektivni pregovori s Dječjim vrtićem „Tratinčica“ došli su u svoje finale i moram naglasiti da smo blizu toga da verificiramo novi kolektivni ugovor kojim će se našim odgojiteljicama u vrtiću napokon, nakon 15 godina čekanja osnovica podići i izravnati s osnovicom sa zaposlenicima u ustanovama u kulturi“, objasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na konferenciji je istaknuto kako su odgojiteljice ovo povećanje plaće odavno zaslužile i ova odluka je samo jedan od smjerova grada Koprivnice kao grada koji čuva status prijatelja djece.  Osim povećanja plaća odgojiteljicama najavljena su i ulaganja u vrtićke objekte.

Gradonačelnik se u svom obraćanju osvrnuo i na rad ustanova u kulturi. Istaknuo je važnost svih njih te naglasio kako je zadovoljan rezultatima rada koje one imaju.

„Kao Gradska uprava i dalje ćemo podržavati rad naših gradskih ustanova i institucija. Sada po osnovici izravnavamo prava odgojiteljica s djelatnicima u kulturi dok se ustanovama u kulturi daje mogućnost da honoriraju svoje najbolje djelatnike i to kroz trinaestu plaću“, objasnio je gradonačelnik Jakšić te napomenuo kako od ravnatelja očekuje nove iskorake u radu ustanova.

Gradonačelnik je također istaknuo kako će se napraviti detaljna analiza svih radnih mjesta u ustanovama u kulturi.

Kratki osvrt je napravljen i na pripremljenu odluku o prodaji građevinskih zemljišta na području zone „Cvjetna“ u Koprivnici.

„Primarni cilj je omogućimo građanima, poglavito mladima da ostanu u našem gradu. Između ostalog, to ćemo nastajati realizirati kroz ovu mjeru snižavanja cijena u zoni „Cvjetna“ i već sada mogu najaviti da će takav isti projekt biti realiziran i na „Podolicama“, objasnio je gradonačelnik.

Povoljnije cijene kupnje zemljišta moći će se ostvariti temeljem kriterija koji će se bodovati, a sukladno tome cijene će se smanjivati za 50, 40 i 30 posto.

Obrazložena je i odluka vezano uz prijedlog povećanja komunalne naknade u gradu. Prije samog obrazloženja odluke gradonačelnik Jakšić se osvrnuo na porezne reforme na razini države koje su sve do sada išle na štetu Koprivnice i kojim je do sada Grad u proračunu „izgubio“ oko 17 milijuna kuna.

„Nivo komunalne infrastrukture u gradu Koprivnici unazad 10 godina otišao je značajno naprijed. S druge strane se povećavaju potrebe komunalne opremljenosti, a i naš cilj je da do kraja mandata građevinsko područje grad stavimo u potpunu pokrivenost komunalnom infrastrukturom. Kako bi to ostvarili trebaju nam određene nivelacije“, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Jedna od tema rasprave bila je i novi azil za napuštene životinje. Na konferenciji je istaknuto kako Koprivnica već osam godina ima uslugu mikročipiranja pasa, a ista ide na teret gradskog proračuna. Istaknuto je također kao grad ima azil za napuštene životinje „Ottova kućica“ koji ima veće kapacitete nego što je njegova trenutna popunjenost. Najavljen je i sastanak s udrugama volontera koji se bave zaštitom prava životinja, a sve u cilju kako bi se uvjeti poboljšali.

„Sporna je jedino odluka o sterilizaciji i kastraciji pasa. Kad je odluka bila na javnom savjetovanju pristigli su komentari vezano uz pitanje zašto bi građani svoje pse koji su čipirani i o kojima se vodi briga dali kastrirati i sterilizirati“, rekao je gradonačelnik Jakšić te se osvrnuo na potpise koje predstavnici inicijative za zaštitu životinja donijeli u Gradsku upravu, naime potpisi na kraju nisu predani jer je veliki broj potpisa prikupljen od osoba koje nisu s područja grada Koprivnice.

Istaknuto je kako Grad Koprivnica na sebe ne može preuzeti ulogu zbrinjavanja pasa i mačaka s područja cijele županije i kako nije u redu da se to pokušava kroz rane inicijative staviti na teret gradskog proračuna. (Grad Koprivnica)