Koprivnica: Osobe s invaliditetom će proizvoditi tjesteninu od koprive

Cilj projekta IKSoC je stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će pridonijeti uključivanju soba s invaliditetom na tržište rada na području grada Koprivnice. Ovim projektom Udruga nastoji kroz pokretanje društvenog poduzeća KopriVITA za proizvodnju tjestenina od koprive doprinijeti rješavanju osnovnog problema zapošljavanja osoba s invaliditetom te im na taj način omogućiti pronalazak posla i približiti ih tržištu rada.

U ponedjeljak 28. kolovoza,  zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec prisustvovala je tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen projekt IKSoC – Inovativni koprivnički socijalni centar „KopriVITA“. Riječ je o projektu koji je Udruga Bolje sutra prijavila na natječaj Poticanja društvenog poduzetništva, u okviru Europskog socijalnog fonda financiranog od strane Europske unije. Projekt je prijavljen u rujnu  2016. godine, a odabran je u jakoj konkurenciji od 194 prijavljenih, od čega je svega 18 odobrenih projekata.

Cilj projekta je stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će pridonijeti uključivanju soba s invaliditetom na tržište rada na području grada Koprivnice. Ovim projektom Udruga nastoji kroz pokretanje društvenog poduzeća KopriVITA za proizvodnju tjestenina od koprive doprinijeti rješavanju osnovnog problema zapošljavanja osoba s invaliditetom te im na taj način omogućiti pronalazak posla i približiti ih tržištu rada.

O projektu su govorile predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice Marija Mraz, voditeljica projekta Tajana Premec i direktorica GTF – inicijative za održivi razvoj iz Zagreba Mary Ann Rukavina Cipetić koja je i pomogla u nabavci stroja za proizvodnju tjestenine.

Vrijednost projekta je nešto veća od 500 tisuća kuna, a sredstva su namijenjena za pripremu osnivanja socijalnog poduzeća, odnosno za kupnju opreme i edukacije.

Nakon predstavljanja projekta prigodnim govorima obratili su se saborska zastupnica Ljubica Lukačić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec, voditeljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ispostavi. Koprivnica Biserka Golubić i voditeljica Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj Maja Balaško.

Veselim se što će u ovom poduzeću raditi osobe s invaliditetom i što ćete na taj način smanjiti broj nezaposlenih. Čula sam da Koprivnica prednjači u zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali vjerujem da će biti i još bolji primjer županijama, ali i svim ostalim gradskim institucijama koje to ne rade, a ima ih jako puno. – rekla je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

U pisanju projekta pomogli su službenici Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj Grada Koprivnice. Također, koliko znamo projekt bi trebao dobiti svoj nastavak i naravno da će kroz savjetodavnu ulogu gradski službenici Udruzi „Bolje sutra“ bit na raspolaganju.

 Ovo je jedan dobar pionirski projekt koji će zapošljavati osobe s invaliditetom i uistinu želim jako puno uspjeha u njegovoj realizaciji. Čestitam svima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj projekt dođe u Koprivnicu i ja se nadam da će saživjeti. – rekla je Melita Samoborec. (Grad Koprivnica)