Koprivnica: Potpisani ugovori za izgradnju Inkubatora kreativnih industrija vrijednog skoro 14 milijuna kuna

U prostorijama Grada Koprivnice, u srijedu, potpisan je ugovor za projekt izgradnje Inkubatora kreativnih industrija koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mišel Jakšić i članovi Uprave tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca Marijan Biljan i Ivica Habijanec.

Radi se o izgradnji Inkubatora kreativnih industrija čiji je cilj stvaranje poticajnog poslovnog okruženja kroz uspostavu inkubatora kreativnih industrija. Projekt podrazumijeva izgradnju objekta  na 14440 kvadrata na dvije etaže s 30 ureda kao i zajedničke prostore koji će biti namijenjeni za co-working prostor, njegovo opremanje te nabavu programa i kurikuluma koji će biti temelj za daljnji razvoj malog poduzetništva u gradu Koprivnici.

„Svjesni smo da smo lokomotiva naše regije, činimo 2/3 gospodarske aktivnosti naše županije, u top deset smo gradova gospodarske snage Hrvatske, u top pet po kvaliteti života i ponosni smo što smo danas prezentirali najveću investiciju u poduzetničku infrastrukturu u Koprivničko-križevačkoj županiji europskim sredstvima. Vjerujemo da ćemo sa ovim projektom omogućiti svima onima koji se žele kao novi staviti na tržište sa svojim biznis idejama jednu kvalitetnu instituciju, kvalitetne prostore koji će nam isto tako dati još ponešto vjetra u leđa za jedan novi zamah gospodarstva grada Koprivnice. Vrijednost ovog ugovora koji danas potpisujemo je 13,9 milijuna kuna s PDV-om“, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić te dodao da ga isto tako veseli i to što će  inkubator kreativnih industrija sa novim tehnologijama i sa novim idejama biti smješten u Kampusu blizu Sveučilišta Sjever.

Novi Inkubator postat će centralno mjesto za poduzetnike koji djeluju u području kreativnih industrija, a omogućit će poticanje transfera znanja, internacionalizaciju, razvoj inovacija te umrežavanje domaćih i međunarodnih poduzetnika, poduzetničkih potpornih institucija, istraživačkih centara, obrazovnih institucija i ostalih ključnih dionika.

Korisnicima Inkubatora će biti osiguran brži rast i razvoj pružanjem kvalitetnih usluga, stvaranjem mreže stručnih mentora, IT edukacijama s primjenom u kreativnim industrijama, akceleratorskim programom te uslugom najma 3D printera. Navedeno će osigurati konkurentsku prednost postojećim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima iz sfere kreativnih industrija jer će im osigurati bolju tržišnu poziciju te olakšati poslovanje i osigurati fokus na rast i razvoj.

U prostoru inkubatora moći će se smjestiti 40 poduzeća u raznim fazama razvoja.

„Zahvaljujem se Gradu i gradonačelniku na iskazanom povjerenju. Zadovoljstvo nam je da ćemo raditi u Koprivnici, u našoj županiji. Što se tiče tehničkih podataka, zanimljivost je da je objekt skoro nulte potrošnje energije, znači A energetski razred, ima demit fasadu debljine 15 cm, ima aluminijsku stolariju sa trostrukim staklom i ima solarnu elektranu na krovu koja će proizvoditi energiju za njegove potrebe. Kao tvrtka iz ove županije angažirati ćemo proizvođače sa područja grada i županije tako da ćemo gledati da se zaposle lokalni kapaciteti“, istaknuo je Marijan Biljan.

Radovi će početi 22. listopada, a planirani  rok za  izgradnju Inkubatora kreativnih industrija je 250 radnih dana. Potpisivanju ugovora pristustvovale su i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te tajnik Darko Jambreković iz tvrtke Radnik. (Grad Koprivnica)