Koprivnica: Prezentacijom vožnje završio projekt “Tandem bicikli za slijepe”

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec sudjelovala je danas, 29. rujna, na prezentaciji vožnje tandem bicikala za slijepe kojom je obilježen  završetak istoimenog projekta na Zrinskom trgu.

Članovi skupine  tom su prilikom na glavnom gradskom trgu prezentirali tandem bicikle i tehniku vožnje koju su savladali.

Prije svega čestitala bi ovoj našoj neformalnoj skupini mladih na ovoj ideji koju je Grad Koprivnica naravno odmah prepoznao i sufinancirao. Nadam se i uvjerena sam da će ovaj projekt doprinijeti integraciji slijepih i slabovidnih osoba u društvo i izjednačavanju njihovih mogućnosti što je u krajnjoj liniji i cilj naše gradske uprave.- rekla je Melita Samoborec.

Riječ je o projektu neformalne skupine mladih koji provode u sklopu programa „Mladi: Snaga zajednice“, a sve u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj, Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije i Gradom Koprivnicom, te uz sudjelovanje Policijske uprave Koprivničko-križevačke, Auto kluba Koprivnica, Biciklističkog kluba Rotor i Old timer kluba Biciklin. U okviru projekta Udruga je nabavila dva tandem bicikla.

Kroz dva mjeseca, koliko je trajao projekt, prva skupina volontera-vozača i slijepih i slabovidnih uspješno je  savladala tehniku vožnje i prometne propise na poligonu Hrvatskog autokluba u Koprivnici te uspješno položila ispit vožnje.

Eto preko ovog našeg projekta smo došli do tandem bicikala koji nam dosta pomažu, primjerice mogu nam malo kondiciju popraviti, a možemo i vožnjom predstaviti građanima nove mogućnosti vožnje bicikla. –  izrazio je zadovoljstvo jedan od korisnika Igor Švarc.

U Udruzi postoji  veliki interes za vožnju tandem bicikla, a pomoći će nam u provođenju programa „Videćih pratnji“ gdje će ga za obavljanje raznih poslova po gradu koristiti videća pratilja zajedno sa slijepom osobom. Koliko vidim ovaj bicikl je zanimljiv i videćim građanima tako da će i ovaj jedan bicikl koji bude na gradskim stajalištima biti isto često korišten. – rekao je voditelj projekta Alen Kerovec.

Koprivnica se ovim projektom još više približila tituli biciklističkog grada, ne samo po biciklističkim stazama i spomenicima biciklu već i biciklima dostupnima svim građanima. (Grad Koprivnica)