Koprivnica: Mladim obiteljima omogućili kupnju zemljišta po 50% nižoj cijeni i snizili trošak čuvanja djece kod 'dadilja'

Grad Koprivnica jedan je od pet hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi, imaju status grada – prijatelja djece te već niz godina provode razne mjere kojima nastavljaju podizati kvalitetu života. Tako, primjerice, mladima omogućuju povoljniju kupnju građevinskih zemljišta, svim studentima su osigurali stipendije, umirovljenicima božićnice, a sufinanciraju i devet obrta za čuvanje djece.

Naime, Koprivnica je drugi hrvatski grad po broju otvorenih obrta za čuvanje djece, iza Zagreba, pa je za sufinanciranje 'dadilja' iz ovogodišnjeg Proračuna izdvojen iznos od 1,1 milijun kuna.

„Uz mrežu od pet dječjih vrtića koji djeluju na području Grada Koprivnice, ukupno djeluje i devet obrta za čuvanje djece, a uslugama predškolskog odgoja i obrazovanja te čuvanja, brige i skrbi ukupno je obuhvaćeno 1.100 djece s područja Grada od čega je približno 100 djece u obrtima. Ekonomska cijena smještaja u dječjim vrtićima kao i čuvanja kod dadilja iznosi 1.500,00 kuna po djetetu, a roditelji sudjeluju u sufinanciranju 35% navedenog iznosa dok razliku osigurava Grad. Osim toga, Grad Koprivnica drugo dijete u obitelji koje se nalazi u dječjem vrtiću ili kod dadilja dodatno sufinancira 50%, dok je treće i svako slijedeće dijete na smještaju besplatno. Navedenim mjerama se osigurava nadstandard života građana, odnosno obiteljima se maksimalno pomaže da što bolje usklade obiteljski i poslovni život.“, poručili su iz Grada.

Uz to, Grad osigurava stipendije svim studentima koji podnesu zahtjev. Podsjetimo, za stipendije je osiguran iznos od 3,5 milijuna kuna, a početkom siječnja je novih 116 studenata potpisalo svoje ugovore za stipendiranje.

„Svim studentima koji podnesu pravovaljani zahtjev osigurava se stipendija, i to u iznosu od 550,00 kuna za studiranje u tuzemstvu i 1.100,00 kuna za studiranje u inozemstvu. Trenutno financiramo stipendije za 467 studenata“, rekli su iz Grada.

„Kao najnoviju mjeru kojom potičemo demografsku obnovu i neposredno utječemo na kvalitetu života mladih obitelji, grad je omogućio niže cijene građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Koprivnice na području DPU “Cvjetna” i do 50%, a nakon tri niskoenergetske POS zgrade i jedne urbane vile, sprema se gradnja novih stambenih jedinica po POS modelu. Doista mogu reći da Koprivnica raste i da građani prepoznaju mjere kojima Koprivnicu držimo gradom poželjnim za život“, zaključio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. (gradonačelnik.hr/J.L.)