Koprivnica: Samo za dadilje preko milijun, a za studente čak 3,3 milijuna kuna

„Grad Koprivnica strateški se odredio kao grad kojem je prioritet osigurati najbolje moguće uvjete za obitelj i mlade. Stipendiramo sve redovne koprivničke studente, što je rezultiralo činjenicom da čak 72% mladih Koprivničanaca od 20 – 25 godina studira“, ističe gradonačelnik Jakšić.

Grad Koprivnica, kao grad – prijatelj djece i jedan od top pet gradova u kojima se najbolje živi, kontinuirano ulaže i izdvaja za djecu i mlade te raznim mjerama nastavljaju podizati kvalitetu života. Tako su nedavno mladim obiteljima omogućili kupnju zemljišta po 50% nižoj cijeni, snizili su trošak čuvanja djece kod „dadilja“, iz godine u godinu učenicima osiguravaju besplatne radne bilježnice, zaposlenicima gradskog vrtića su povećali plaće, a izdvajaju se i po tome da su jedan od nekolicine gradova koji svim studentima, koji podnesu zahtjev, osiguravaju stipendije.

Naime, Grad Koprivnica je za financiranje stipendija iz ovogodišnjeg Proračuna izdvojio čak 3,3 milijuna kuna, a u 2018. godini je stipednije dobilo 465 studenata.

Stipendija za studiranje u tuzemstvu iznosi 550 kuna, a u inozemstvu 1.100, kuna“ poručili su iz Grada, istaknuvši kako novčanu potporu dobivaju i učenici srednjih škola, koji tako imaju pravo na potporu od 300 kuna prema određenim kriterijima. Prošle je godine isplaćena potpora za 57 srednjoškolaca, za što se izdvojilo preko 120 tisuća kuna.

„U 2019. uveli smo nekoliko novih mjera kojima izravno podupiremo kućne budžete mladih obitelji. Gradnjom novog vrtića iz EU fonda u vrijednosti 7,8 milijuna kuna i adaptacijama postojećih vrtića osigurali smo mjesta za sve najmlađe u gradu Koprivnici, a novim načinom sufinanciranja čak 9 obrta dadilja omogućili smo skrb i za bebe od 6 mjeseci starosti radi povratka roditelja na posao. Snizili smo cijenu vrtića od 50% za drugo dijete i 100% za treće i svako iduće dijete u obitelji te podigli plaće odgojiteljicama.  Nova mjera je snižavanje cijene građevinskih parcela za gradnju obiteljskih kuća za mlade obitelji od 50% ali i nastavak provođenja naših dugogodišnjih programa: sufinanciranja udžbenika, besplatnih bilježnica, projekt Male sportske škole kroz čije programe u sportskim dvoranama, na gradskim bazenima, na klizalištu i školama skijanja obuhvaćamo preko 1100 djece. Stipendiramo sve redovne koprivničke studente, što je rezultiralo činjenicom da čak 72% mladih Koprivničanaca od 20 – 25 godina studira“, poručio nam je gradonačelnik Jakšić.

Grad Koprivnica također izdvaja i za financiranje prijevoza svim učenicima koji žive na udaljenosti većoj od 5 kilometara od škole, za što je izdvojen iznos od gotovo 2 milijuna kuna, dok osnovnoškolcima osiguravaju radne bilježnice, a nekima pokrivaju i troškove školske prehrane.

„Svake školske godine Grad sa sponzorima osigurava i besplatne bilježnice za sve učenike osnovnih škola te podmiruje troškove nabave udžbenika i radnih bilježnica ovisno o prosječnim mjesečnim prihodima kućanstva, za što je izdvojeno iz Proračuna Grada oko 500 tisuća kuna. Ujedno se i učenicima osnovnih škola prema određenim kriterijima Odluke o socijalnoj skrbi, podmiruju troškovi prehrane u iznosu od 50% do 100%, za što se planiraju sredstva u Proračunu Grada Koprivnice u iznosu od 350 tisuća kuna“, poručili su iz Grada.

Početkom je ove godine uvedena i dodatna demografska mjera kojom Grad za drugo dijete iz iste obitelji, koje pohađa vrtić ili obrt za čuvanje djece, roditeljima podmiruje 50 % troškova, dok je za treće dijete smještaj u vrtiću ili „kod dadilja“ besplatan. Iz Proračuna će se za novu mjeru izdvojiti dodatnih 400 tisuća kuna.

Koprivnica je, naime, drugi hrvatski grad po broju otvorenih obrta za čuvanje djece, iza Zagreba, a iz Proračuna su izdvojili 1,1 milijun kuna. Novim obiteljima osiguravaju i naknade za novorođenčad, a o uspješnosti ovih demografskih mjera govore i podaci. „Izuzetno veseli činjenica da, prema podacima o broju isplaćenih naknada za novorođenčad, imamo porast novorođenih sa 176 naknada u 2017. na 287 naknada u 2018.! Pravo na naknade u iznosu od 1500 kuna po djetetu ostvaruju automatski sve obitelji s područja grada Koprivnice“, poručili su nam iz Grada.

Uz to, kako bi se kvaliteta odgoja i obrazovanja nastavila podizati, inicirali su i projekt „Veliko srce koprivničkog djeteta“ u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada za djela nesebične pomoći i solidarnosti. Provode i projekte „Robotek“ i „Znanje kao dar“, financirane iz EU fondova, a iz Grada su nam poručili kako se znatna financijska sredstva ulažu u infrastrukturu odgojno-obrazovnih ustanova kako bi djeci, a onda i svim zaposlenicima, omogućili kvalitetnije obrazovanje i rad.

U posljednje četiri godine Koprivnica provodi i projekt naziva „ODJEK – Odrastanje u jednakosti Koprivnica“, a sve kako bi učenicima s teškoćama u razvoju osigurali pomoćnike u nastavi.

„Grad Koprivnica s partnerima, osnovnim školama, kroz projekt „ODJEK – Odrastanje u jednakosti, Koprivnica“ učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim školama kojima je osnivač osigurava dodatnu profesionalnu potporu kroz zapošljavanje pomoćnika u nastavi, u svrhu poboljšanja obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja djece s teškoćama u razvoju“, poručili su nam iz Grada.

U ovoj su školskoj godini tako zaposlili 31 pomoćnika u nastavi za 31 dijete s poteškoćama, a vrijednost projekta iznosi oko 6 milijuna kuna, od kojih Grad iz Proračuna izdvaja milijun kuna, a sve kako bi plaće pomoćnika u nastavi ostale na razini prijašnjih godina, budući da se zbog izmijenjenih uvjeta EU natječaja plaća smanjila. „Time je plaća pomoćnika u nastavi u koprivničkim školama veća za gotovo 1.000 kuna mjesečno u usporedbi s ostalim pomoćnicima“, poručili su. (gradonačelnik.hr/J.L.)