Koprivnica: U sklopu projekta „Ruka podrške“ zaposleno 30 gerontodomaćica

U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena dosadašnja realizacija projekta „Ruka podrške“, te su ujedno dodijeljene potvrde o završenom doškolovanju za njegovateljice.

Nositelji projekta je Klub za starije osobe „Mariška“ dok su partneri na projektu Grad Koprivnica, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Riječ je o rezultatu projekta prijavljenog na poziv “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U sklopu istog zaposleno je 30 gerontodomaćica koje će brinuti o 120 starijih osoba.

„Kad smo pripremali ovaj projekt imali smo na umu potrebe naših korisnika i kroz njega nam je bio cilj unaprijediti sustav izvaninstitucionalne skrbi starijih osoba, osobito onih na području grada Koprivnice i prigradskih naselja. Zahvaljujući projektu osigurat će se nadstandard na području skrbi za starije osobe“, rekla je Valentina Čadavec, predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“.

Projekt ima dvojaku korist, naime zaposlene su žene iz kategorije teže zapošljivih, a s druge strane naglasak projekta je na skrb, odnosno poboljšanje pružanja skrbi za osobe starije životne dobi i osobe u nepovoljnom položaju.

Stručne službe Grada Koprivnice pomogle su kod pisanja i pripreme projekte, a također pomagat će i kod provedbe.

„Ovaj projekt doista je hvalevrijedan, jer osim što je zaposleno 30 žena, adekvatnu skrb dobit će i naši stariji. Čestitam nositeljima projekta, novozaposlenim ženama Kluba Mariške, ali i Pučkom otvorenom učilištu na odlično obavljenoj edukaciji. Iskreno se nadam da će se ovaj projekt održati i nakon dvije godine, kada službeno završava“, rekla je Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci bit će zadužen za selekciju žena koje će se zapošljavati kroz projekt vodeći računa o ciljanim skupinama definiranim natječajem, dok će Centar za socijalnu skrb Koprivnica biti zadužen za selekciju starijih osoba o kojima će se voditi briga.

Vrijednost projekta je 4,9 milijuna kuna, a isti će se provoditi 30 mjeseci.

Konferenciji su prisutni bili i Vesna Kuterovac, predstojnica Područnog ureda Križevci i Danijel Rušak, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica. (Grad Koprivnica)