Koprivnica: Za studentske stipendije 3,3 milijun kuna

Stipendije studentima s područja Grada Koprivnice u akademskoj godini 2016./2017. iznose 550,00 kn mjesečno za studiranje u Republici Hrvatskoj, odnosno 1.100,00 kn za studiranje van Republike Hrvatske

Grad Koprivnica sklopio je nove ugovore sa studentima za akademsku godinu 2016/2017. Ugovore su danas, 4. siječnja studentima uručili Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika, Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika i Darko Ledinski, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i europske poslove.

Svima vam želim da ove godine na upisanim fakultetima ostvarite ciljeve koje ste si postavili te u konačnici nakon završetka školovanja da pronađete željeni posao. Iz godine u godinu broj studenata koji stipendiramo raste i osobno smatram da to nije nešto što se isplaćuje iz proračuna već nešto što se ulaže iz našeg proračuna, a to ćemo i dalje poticati jer budućnost ovog grada je na vama – rekao je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Grad Koprivnica stipendira redovne studente s područja Grada Koprivnice na preddiplomskom i diplomskom studiju, a koji imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Koprivnice i to u neprekinutom trajanju od najmanje dvije godine.Ovogodišnji stipendistica je i Ana Marija Strnad.

Stipendija mi znači jako puno jer pored studentskih obaveza nemam vremena za rad, fakultet mi je na prvom mjestu – rekla je Ana Marija Strnad, studentica na Sveučilištu Sjever.

Stipendije studentima s područja Grada Koprivnice u akademskoj godini 2016./2017. iznose 550,00 kn mjesečno za studiranje u Republici Hrvatskoj, odnosno 1.100,00 kn za studiranje van Republike Hrvatske, a sredstava za isplatu stipendija osigurana su u Proračunu Grada Koprivnice. U Proračunu ove godine planirano je za isplatu studentskih stipendija 3.300.000,00 kn. 159 studenata je potpisalo je nove Ugovore i njima će u siječnju biti isplaćena stipendija za mjesec listopad, studeni i prosinac 2016. godine te će im se dalje redovno stipendije isplaćivati svaki mjesec. Trenutno grad stipendira oko 500 studenata.

Ugovor o stipendiranju zaključuje se na godinu dana. Korisniku stipendije koji ima zaključen ugovor o jednogodišnjem stipendiranju, omogućiti će se nastavak stipendiranja na preddiplomskom i diplomskom studiju ukoliko Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i europske poslove Grada Koprivnice dostavi potvrdu o upisu u narednu godinu studija i potpiše Aneks ugovora o jednogodišnjem stipendiranju.

Korisnik stipendije koji završi studij kao redovni student, u roku od jedne godine od završetka zadnjeg semestra studija, oslobađa se u potpunosti od obveze vraćanja primljenog iznosa stipendije.

Korisnik stipendije koji završi studij kao redovni student u roku od dvije godine od završetka zadnjeg semestra studija, dužan je vratiti 50 posto od ukupno primljenog iznosa stipendije uvećanog za kamatu po stopi od 6 posto godišnje.

Korisnik stipendije koji ne završi studij, prekine studij, koji završi studij u roku duljem od dvije godine od završetka zadnjeg semestra studija ili tijekom studiranja izgubi status redovnog studenta, dužan je vratiti ukupno primljeni iznos stipendije uvećan za kamatu po stopi od 6 posto godišnje. (Grad Koprivnica)