Koprivnica: Sustav BicKo od danas opet u funkciji

BicKo sustav, prvi javni servis za prijevoz biciklima u Gradu Koprivnici, od danas je krenuo u novu sezonu te je opet dostupan svim korisnicima. Sustav BicKo do sada broji oko 1.200 korisnika, a iz Grada su poručili svim korisnicima da obnove svoje ugovore i aktiviraju postojeće kartice.

Inače, sustav je aktivan već šest godina te je besplatan za sve korisnike, a može se kortistiti svakodnevno u vremenu od 6 do 22 sata. U sustavu je ukupno 60 bicikala raspoređenih po sedam stanica - Zrinskom trgu, Lenišću, Glavnom kolodvoru, Cerinama, Domu mladih, Kampusu i Ulici Ivana Česmičkog.

Podsjetimo, sustav BicKo dio je projekta Bicycle oasis, čiji je nositelj Koprivnica, dok je mađarski grad Heviz partner na projektu. "Grad Koprivnica i Grad Heviz poznati su po svojem eko-aktivnom turizmu i biciklističkoj kulturi. Ideja projekta bila je uspostavljanje sustava razmijene bicikala malih razmjera i visoke tehnologije, digitalizacija postojećih biciklističkih staza i motivacija turista da iskoriste ovu novu uslugu. Ukupna vrijednost projekta je oko 600 tisuća eura od čega EU financira 85%", poručili su iz Grada. 

Građani BicKo sustav mogu koristiti tako da sklope ugovor o posudbi prilikom kojeg dobiju karticu. Na svakoj stanici se bicikli mogu otključati prislanjanjem kartice na označeno mjesto ili unosom jednokratnog koda na pilonu BicKo terminala, nakon kojeg se prikaže broj bicikla spremnog za korištenje, a bicikl se može voziti najviše dva sata.

"BicKo sustav je jako dobro prihvaćen te možemo reći da ga najviše koriste studenti i umirovljenici. BicKo sustav do sada broji 1.200 korisnika. Tokom godine imamo sitnih kvarova no bicikli se kontinuirano servisiraju te u zimskom periodu kada sustav nije u pogonu radi nepovoljnih vremenskih uvjeta, otklanjaju se svi uočeni nedostaci te se sustav priprema za novu sezonu", poručili su.

Ciljevi projekta su, naime, razvoj turističke ponude kroz pozicioniranje projektnih partnera kao jedinstvenog i eko aktivnog turističkog odredišta, aktiviranje svih turističkih potencijala, razvoj jedinstvene usluge u prekograničnoj regiji te ujedinjenje aktivnog turizma i zaštite okoliša. (gradonačelnik.hr/J.L.)