Hrvatska Kostajnica: Nula kuna za dnevnice, reprezentaciju i putovanja, sve se ulaže u projekte

fo: PIXSELL

U godinu i pol dana na čelu Grada, Dalibor Bišćan i njegova gradska uprava sanirali su više od tri milijuna kuna duga i realizirali preko 10 milijuna kuna projekata

Najmlađi hrvatski gradonačelnik u ovome mandatu, Dalibor Bišćan iz Hrvatske Kostajnice, ujedno je – pisali smo već – jedan od onih koji je zatekao jednu od najgorih situacija u Hrvatskoj nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika. Naslijedio je Grad u dugovima, bez prihoda i pred blokadom, što je novoj gradskoj upravi doslovno vezalo ruke u pogledu novih projekata koji su bili nužni za oživljavanje grada.

Prva stvar koju je Bišćan napravio kako bi Grad uopće nastavio funkcionirati bilo je, stoga, rezanje vlastite plaće na 3.500 kuna, te čitav niz drugih mjera štednje, prvenstveno na troškovima reprezentacije, službenih putovanja i dnevnica koji su doslovno svedeni na – nula kuna.

'Grad ne može proizvoditi da stvara nove prihode osim ako ne podiže izdvajanja i namete svojim sugrađanima, a mi to ne želimo. Zato možemo samo smanjivati rashode i na taj način povećavati sredstva za ulaganje u projekte', kaže Bišćan.

Kako nisu imali novca za plaćanje konzultanata, gradonačelnik Bišćan i njegov zamjenik osobno su pratili natječaje za EU projekte, a projekte su pisali uz pomoć prijatelja. Prvi rezultati osjetili su se nakon nepunih godinu dana – gradski proračun Hrvatske Kostajnice po prvi je put, nakon mnogo godina, ponovo bio u plusu, a prihodi su na mjesečnoj bazi počeli premašivati rashode za oko sto tisuća kuna, koliko su uštedjeli racionalizacijom poslovanja. Danas je situacija takva da su prihodi veći od rashoda, a dugovi su sa 7,6 milijuna kuna svedeni na 4,4 milijuna kuna.

Što se projekata tiče, u prvih šest mjeseci su uspjeli osigurati 7,5 milijuna kuna za obnovu trga NŠZ; 2,7 milijuna za reciklažno dvorište; 400 tisuća za javnu rasvjetu; 405 tisuća za komunalni stroj; 200 tisuća za unutrašnjost dječjeg vrtića i brojne manje do 50 tisuća koji su postali tekuće stvari kako bi grad opstao. Trenutno im je na evaluaciji 9 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja unutrašnjosti građanske učionice za društvene i neprofitne ustanove, građanima poznata kao stara zidanica ili stara srednja škola u Hrv. Kostajnici, a pred potpisivanjem su ugovora vrijednog 2,4 milijuna kuna za projekt zapošljavanja nezaposlenih žena na poslovima njegovataljica i upravljanja kućanstvom 'Zaželi'. Ovim projektom u Kostajnici će se zaposliti 13 žena koje će brinuti o starim i nemoćnim osobama s područja grada.

'Iako još uvijek moramo biti oprezni s projektima jer nam domaća komponenta, odnosno 15 posto s kojima moramo sufinancirati projekte još uvijek predstavlja problem, zadovoljan sam jer smo uspostavili dobru suradnju sa ministarstvima pa nam se pružaju i neke mogućnosti koje prije nismo imali jer je Grad bio doslovno marginaliziran', kaže nam Bišćan. Navodi i kako posljednjih nekoliko mjeseci korak po korak obnavljaju javnu rasvjetu, a uskoro im stiže i komunalni stroj čime će smanjiti troškove zimske službe i proljetnog održavanja, pa i na taj način ostaje više sredstava za zaposlenike i daljnja ulaganja.

Iako još uvijek nemaju višak novca na računu, Bišćan je u proteklih nekoliko mjeseci započeo digitalizaciju poslovnih procesa Grada uz suradnju sa Libusoftom čiji je i ambasador. Cilj je dodatno smanjiti troškove i povećati efikasnost gradske uprave, pa su zato implementirali nekoliko novih aplikacija i sustava – od Komunalnog informacijskog sustava, Računovodstva proračuna pa do aplikacije za upravljanje proračunom iČelnik. Osim toga, prešli su i na eSPI sustav Poslovnih Informacija na virtualnom poslužitelju te posjeduju i mnoge druge napredne aplikacije, sustave i programe koje pospješuju funkcionalnosti upravljanja gradom.

'Kao grad s manjim proračunom ipak uspijevamo pratiti trendove i napredne stvari bitne za razvoj. Sama digitalizacija se najviše vidi kod ušteda kada s jednog mjesta možete pratiti cijeli sustav. Nema rasipanja sredstava i gubitka vremena, a smanjivanjem gubitka povećava se efikasnost, pa tako i financijska strana. Oslanjamo se na IT rješenja koja koristimo u Gradu. Tu nam partnersku podršku pruža informatička tvrtka Libusoft Cicom. Oni nam izlaze u susrest i saslušaju svaki naš problem. Svjesni su da svaka lokalna samouprava ima specifične probleme pa tako i pristupaju njihovom rješavanju. Aplikacija iČelnik također je njihovo rješenje”, kaže nam Bišćan.

Spomenuli smo već kako su Bišćan i njegovi suradnici potpuno ukinuli troškove službene reprezentacije, putnih troškova i dnevnica. Te stavke u izvršenju ovogodišnjeg proračuna iznose doslovno nula kuna, no to ne znači da se u Gradu ništa ne događa. Dapače, kako nam kaže gradonačelnik, događanja je dosta, ali se ona organiziraju na specifičan i za naše prostore prilično inovativan način.

'Povezali smo se sa lokalnim udrugama, vatrogascima, lovcima, ribolovcima i različitim donatorima s kojima surađujemo i uključujemo ih u sva događanja i evente koje organiziramo tako da svatko doprinese na svoj način i koliko može. Nedavno smo tako imali event na kojem se okupilo oko 500 ljudi, ničeg nije nedostajalo, a gradski proračun nije imao niti kune troška za to. To podsjeća na američki 'fundraising' model. Nije u pravom smislu ali je na tragu toga među prvima u Hrvatskoj', kaže nam Bišćan. (gradonačelnik.hr)