INTERVJU Željko Burić

'Krećemo u reorganizaciju komunalnih tvrtki, one moraju biti efikasnije'

Visoki postotak glasova na izborima je jako velika satisfakcija, ali i vrlo jasna poruka građana koji su zadovoljni onim što je napravljeno, ali im zato i prag i očekivanja rastu, ističe gradonačelnik Burić

Prvi čovjek Šibenika Željko Burić definitivno je najuspješniji gradonačelnik u 2. krugu ovih lokalnih izbora. Ne samo da je osvojio najviše glasova – 69,78%, te je prvi gradonačelnik Šibenika koji je uspio osvojiti drugi mandat za redom, nego je od prošlih izbora 'narastao' za čak 20 postotnih poena.

G. Burić, kakav je osjećaj osvojiti drugi mandat sa ovako dobrim rezultatom, što mislite da su ključni razlozi ovako velikog uspjeha?

- Prvi osjećaj je moralna obveza ne razočarati svoje sugrađane. Visoki postotak je jako velika satisfakcija, ali i vrlo jasna poruka građana koji su zadovoljni onim što je napravljeno, ali im zato i prag i očekivanja rastu. Naravno da je to osobna obveza, ali i obveza cijelog tima, i tako ćemo se ponašati iduće četiri godine.

Na ovim ste izborima ostvarili i puno bolji rezultat za Gradsko vijeće nego na prošlima, čak deset posto više glasova. Što će to značiti za funkcioniranje vijeća i Grada Šibenika?

- Gradsko vijeće je, kao predstavničko tijelo, ključno u provedbi cijelog niza projekata, i naravno da će to sada biti puno lagodniji i brži rad. Projekti se usklađuju s političkim obećanjima u samoj kampanji i to je onda jedan sinkronizirani rad koji će pridonijeti ispunjenju želja i visokih očekivanja naših sugrađana.

S čim nastavljate svoj gradonačelnički posao, koji će Vam biti prvi potezi u drugom mandatu?

- Prvi potez se već odigrao i on je potvrda kako se radilo u kontinuitetu. Upravo u momentu predizborne šutnje dobili smo odluku o ostvarenju novih 20 milijuna bespovratnih sredstava za projekt Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut. Ovo je projekt za razvoj znanja mladih i njihov ostanak u Gradu, koji bi trebao zaživjeti kroz dvije i pol godine i značajno će promijeniti vizuru cijelog prostora Mandaline.

Eto, to je tempo i način na koji ćemo nastaviti s radom i u ovom mandatu.

Hoće li se što mijenjati u Vašoj politici i načinu upravljanja Gradom? Postoji li negdje još prostora za napredak i poboljšanje?

- Hoće, mi ćemo se sad definitivno posvetiti sami sebi. Prvi zadatak će biti kompletna informatizacija gradske uprave, međusobno povezivanje svih odjela, i to će biti osmišljeno na visokoj razini. Potom, drugačija organizacija i konsolidiranje niza gradskih tvrtki, u prvom redu mislim na one koje se bave komunalnom djelatnošću. Jer, s obzirom na dinamiku razvoja grada i očekivanja u smislu održavanja komunalnog reda, efikasnost komunalnih službi se mora mijenjati.

- Osim toga, koji će Vam biti prioriteti u ovom mandatu, što građani mogu od Vas očekivati u iduće četiri godine?

- Niz projekata je već započet, odnosno ugovoren u prethodnom mandatu i oni će se nastaviti. Npr. Tvrđava sv. Ivan za koji je novac odobren, zatim nastavak projekta Studentskog kampusa na Palancinu za koji je novac također odobre, potom projekt Trokut, nastavak projekta izgradnje podzemne garaže na Poljani, itd.

Na sredstva Europske unije prijavljen je i projekt Centra koraljarstva na Zlarinu, a kruna svega je da ćemo u jesen konačno objaviti akcijski plan osnivanja drugog i trećeg sveučilišnog studija, dakle daljnji razvoj visokoobrazovnog sustava. U gospodarstvu ćemo i dalje biti oslonac malom i srednjem poduzetništvu i jačanju funkcioniranja Industrijske zone Podi, s kojom također imamo planove za daljnji razvoj.

Kakva je Vaša vizija Šibenika za četiri godine, po čemu će on biti napredniji i bolji grad za život nego što je danas?

- Kad svim ovim projektima dodamo sve ono što će se realizirati kroz turizam, te niz privatnih projekata kojima je grad dao potporu, Šibenik će biti grad koji je potpuno organiziran i složen, i u području gospodarstva, obrazovnog sustava i turizma. Na dobrom smo putu, a i u buduće ćemo dati sve od sebe da stvaramo grad ugodan za življenje i atraktivan za posjetitelje. (gradonačelnik.hr)

intervju, željko burić, Šibenik, gradonačelnik