Uspostava bolje suradnje Grada Požege i Veleučilišta

Kreću planovi za izgradnju studentskog doma u Požegi

Suradnja Grada Požege i Veleučilišta u Požegi bila je tema danas održane konferencije za novinare kojoj su, uz gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića, prisustvovali Drago Šubarić, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi i Dinko Zima, dekan Veleučilišta. Nakon što su godinama odnosi između Grada i Veleučilišta bili na nezadovoljavajućoj razini, uspostavom novog Upravnog vijeća s novim ljudima na čelu, po prvi se puta može razgovarati o rješavanju konkretnih problema.

- Konačno imamo situaciju da su se, nakon formiranja novog Upravnog vijeća, predstavnici Veleučilišta u Požegi pojavili u Gradu. Smatram da Grad Požega i Veleučilište u Požegi moraju surađivati, što sam u više navrata ponovio i prošlom Upravom vijeću, zbog razvoja požeškog Veleučilišta, očuvanja Požege kao jednog studentskog grada i traženja rješenja za sve probleme koje Veleučilište ima da bi ono sačuvalo svoju djelatnosti u našem gradu, ali i da bi postalo prihvatljivije studentima koji bi došli u naš grad od čega imamo svi koristi – rekao je gradonačelnik Neferović, dodavši kako je Grad spreman pomoći u rješavanju svih problema Veleučilišta, pa tako i izgradnje studentskog doma i proširenje zgrade Veleučilišta.

Ispred Upravnog vijeća svoje je mišljenje o budućoj suradnji i aktivnostima iznio je i njegov novi predsjednik prof.dr.sc. Drago Šubarić.

- Bilo je dosta povika o dolasku novog Upravnog vijeća, međutim naše opredjeljenje su Veleučilište u Požegi, grad Požega i Požeško-slavonska županija. Cilj nam je da Veleučilište u Požegi bude „u službi“ ovog područja, odnosno regije u kojoj se nalazi. Također nam je cilj ojačati postojeće studije kako bi Veleučilište u Požegi bilo prepoznatljivije, a razgovarali smo s dekanom i o uvođenju novih studija, budući da moramo pratiti tržište rada i okrenuti se onome što ono traži. Tu su i programi cjeloživotnog učenja i sve ono što je vezano za kvalitetu jer Veleučilište stalno mora raditi na svom unapređenju te na unaprjeđenju studentskog standarda – rekao je Šubarić.

Dodao je kako je neupitna suradnja Grada Požege, Požeško – slavonske županije i Veleučilišta te kako će raditi na njezinom unapređenju. O planovima Veleučilišta, proširenju i nadogradnji postojeće zgrade govorio je Dinko Zima, dekan Veleučilišta.

- Uputili smo iskaz interesa za kupnju građevinskog zemljišta zbog izgradnje studentskog doma, s obzirom na to da je u rujnu prošle godine preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU otvoren natječaj pod nazivom „Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“. Riječ je o tome da se iz europskih fondova mogu povući sredstva za izgradnju i dogradnju studentskih domova. Mi u tome trenutku nismo imali česticu na kojoj bismo mogli aplicirati taj projekt te smo tada na Veleučilištu napravili analizu potreba svih djelatnika Veleučilišta koji su kroz tu anketu iskazali prvenstveno potrebu za dogradnju zgrade, a nakon toga i za studentskim domom. Ovo je sada prilika da se ide i u jedno i u drugo – poručio je Zima, dodavši kako bi zgrada studentskog doma imala jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe s kapacitetom od stotinjak osoba te kuhinju i restoran što bi studentima zasigurno olakšalo život te podignulo kvalitetu života.  (Grad Požega)