Kreću radovi na Poduzetničkom inkubatoru, prvi korak u pretvaranju Novske u centar gaming industrije

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Posavec u utorak su, 15. svibnja 2018. godine, u Gradskoj vijećnici u Novskoj nazočili potpisivanju ugovora za izvođenje radova na budućim zgradama Poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska.

Tako su se nakon održane početne konferencije poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska ostvarili dodatni preduvjeti za realizaciju 25 milijuna vrijednog EU projekta koji će Novsku pretvoriti u prvi centar gaming industrije u Hrvatskoj.

Prve gamere inkubator bi trebao primiti za nešto manje od dvije godine, a kao što smo već pisali, osim ureda, studija i sve potrebne opreme za gaming industriju, u inkubatoru će biti organizirane i edukacije za 100 polaznika prekvalifikacije za gaming industriju kojima će troškove pokriti Grad Novska.

„Nove generacije Novljana, stanovnici Sisačko moslavačke županije, traže nova zanimanja i bijeg iz ove klasične industrije koja je bila dominantna u našem području. Ovim generacijama koje se rađaju u ovo suvremeno, digitalno doba nudimo budućnost da kroz radna mjesta, kroz podršku postojećem developerima, svoje poduzetničke inicijative realiziraju upravo ovdje u Gradu Novskoj“, istaknuo je nedavno gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Osim s izvođačima, ugovori su potpisani i s pružateljima usluga stručnog nadzora, voditeljem projekta za infrastrukturne poslove i inženjerom za provođenje FIDIC ugovora. Župan i njegov zamjenik su nakon potpisivanja obišli i zgade na kojima će biti izvođeni radovi.

U sklopu projekta predviđena je rekonstrukcija i opremanje dviju zgrada u Novskoj na ukupno 1213,27 m2 (Trg Luke Ilića Oriovčanina 8 i Gradska tržnica) s 26 funkcionalnih jedinica (uredi, video i glazbeni studio, motion capture studio, VR oprema, prostor s CNC strojem, 3D printerom, mikroljevom, coworking prostor, konferencijska dvorana itd.).

Provedena je javna nabava za radove, te su izabrani izvođači za obje zgrade. Vrijednost radova na lokaciji Trg Luke Ilića Oriovčanina 8 iznosi 5.155.286,31 kn + PDV, a izabrani izvođač Zajednica ponuditelja PE-GRA građevinsko – uslužni obrt i S.V.E. Instalaterski obrt. Vrijednost radova na lokaciji Gradska tržnica je 5.628.618,26 kn + PDV a izabrani izvođač je Građevinski obrt Big Boys gradnja. Predviđeni završetak radova na obje zgrade je 28. veljače 2019. kad će krenuti opremanje zgrada.

Cilj projekta je razvoj nove poduzetničke infrastrukture na području grada Novske, odnosno SMŽ u obliku poduzetničkog inkubatora kako bi se olakšalo poduzetnicima da na lakši i efikasniji način vrše svoje poslovanje i otvore nova radna mjesta. Također će se potaknuti osnivanje novih poduzeća/start-upova i njihovo uspješno poslovanje i doprinos jačanju poduzetništva u ovom području. Inkubator će biti fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara. Industrija razvoja video igara posljednjih godina bilježi veliku ekspanziju te će novi prostori inkubatora, nove usluge i mogućnost korištenja opreme poduzetnicima pomoći da razvijaju svoje ideje, poslovanje, stvaraju nova radna mjesta i dodanu vrijednost.

(gradonačelnik.hr)

Marin Piletić