Križevci: Gradonačelnik predstavio Sunčane krovove na zagrebačkom Sveučilištu u sklopu EIT Climate-a

Gradonačelnik Mario Rajn prisustvovao je 13. prosinca službenom predstavljanju konzorcija EIT Climate – KIC Hub Hrvatska na Sveučilištu u Zagrebu.

EIT Climate-KIC Hub Hrvatska čini konzorcij osam organizacija: Zagrebački inovacijski centar, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga, Mreža znanja i Impact Hub Zagreb.

Glavni je cilj tog konzorcija promicanje i uspostavljanje gospodarstva koje je svjesno svih učinaka i izazova klimatskih promjena, odgovornoga djelovanja i rada na inovativnim rješenjima te poslovanja i izgrađivanja sustavnih promjena u ekosustavu, koje uključuje sve sektore i razine društva.

Nakon pozdravnog govora rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i predstavnika dioničkih organizacija predstavljena su inovativna rješenja koja su razvili studentski timovi u sklopu Climathon natjecanja.

Održan je i okrugli stol o inovacijama i suradnji u području odgovora na klimatske promjene na kojem je, pored uglednih stručnjaka i dionika iz gospodarstva i akademske zajednice, sudjelovao i gradonačelnik Mario Rajn predstavivši Križevce i Križevačke sunčane krovove – prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj financiranu od strane građana kroz mikrozajmove.

Podsjetimo, u samo deset dana je bio prikupljen potreban iznos od 230 tisuća kuna za gradnju elektrane, a ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5%. Snaga elektrane je 30 kwh, a procijenjuje se ušteda od 36 tisuća kuna godišnje. Osim troškova, smanjit će se i negativan utjecaj na okoliš - tijekom 10 godina korištenja elektrane procijenjuje se smanjenje emisije CO2 za 412.500,00 tona, dok bi se za 25 godina ukupna emisija CO2 mogla smanjiti za čak 1.031.250,00 kg. (Grad Križevci, gradonačelnik.hr/J.L.)