Križevci: Slovenci došli proučiti model i način rada sunčane elektrane

Samo dan nakon što je u pogon puštena prva grupno financirana sunčana elektrana u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi”, Križevce je posjetila skupina iz Slovenije, čiji je cilj bio upoznati se s projektom te načinom rada same elektrane.

Podsjetimo, prva grupno financirana sunčana elektrana puštena je u pogon na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka, a Grad Križevci je jedini grad u Hrvatskoj koji je proveo projekt grupnog ulaganja od strane građana u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova. Naime, u samo je deset dana je bio prikupljen potreban iznos od 230 tisuća kuna za gradnju elektrane, a svoje novce su uložili križevački građani I poduzetnici.

U sklopu nedavnog posjeta sunčanoj elektrani, održan je okrugli stol na temu izazova i mogućnosti za građanske energetske projekte u energetskoj tranziciji na kojem su sudjelovali gradonačelnik Mario Rajn I Ivan Zoković, voditelji projekta iz Zelene energetske zadruge. Tako su se osvrnuli na tijek projekta „Križevački sunčani krovovi“, od ideje do konačne realizacije, a gradonačelnik Rajn je naglasio kako osim toga što će se ovom elektranom smanjiti troškovi za električnu energiju i negativni utjecaji na okoliš, benefit ovog projekta je i maksimalno uključivanje građana.

Što se tiče smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, važno je istaknuti kako se tijekom 10 godina korištenja elektrane procijenjuje smanjenje emisije CO2 za 412.500,00 tona, dok bi se za 25 godina ukupna emisija CO2 mogla smanjiti za 1.031.250,00 kg.

Na kraju, gradonačelnik Rajn dodao je kako je cilj da Križevci postanu energetski neovisan grad s obzirom da osim potencijala postavljanja fotonaponskih ćelija u Križevcima postoji geotermalni izvor i potencijal korištenja biomase. (gradonačelnik.hr/J.L)