Križevci: Od sljedeće godine besplatne radionice programiranja

Od sljedeće godine 10 građana pohađat će besplatne edukacije o web i mobilnom programiranju u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci.

Grad Križevci pokreće ciklus besplatnih edukacija s ciljem podizanja kompetencija građana i stvaranja pretpostavki za rast i privlačenje novih tvrtki iz IT sektora u Križevce.

Edukacija će ciljati na građane koji su se tijekom svoga obrazovanja susreli s programiranjem, pri čemu je cilj osvježiti i obogatiti to znanje te građanima u konačnici omogućiti zaposlenje u jednome od sektora budućnosti – ICT sektoru.

U sklopu edukacije građani će raditi na konkretnom projektu, dok će kraju edukacije biti organiziran mini-sajam poslova gdje će se polaznici odmah predstaviti potencijalnim poslodavcima iz IT sektora.

Ove će se godine program provesti kao neformalna edukacija, pri čemu je namjera da se 2019. godine program verificira kod Ministarstva znanost i obrazovanja u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem.

Edukacije će provoditi križevačka tvrtka Speck, mlada razvojna i dizajn tvrtka pokrenuta 2017. godine koja radi s inozemnim klijentima, a bavi se izradom modernih web i mobilnih aplikacija.

Svi koji žele sudjelovati moraju se prijaviti za edukacije putem sljedeće poveznice https://goo.gl/forms/EIr2yRED0Gn1SUcn2, a rok prijave je 3. prosinac.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn tom je prilikom istaknuo: „Želimo jasno dati podršku povećanja kompetencija radne snage za zapošljivost u industrijama koje generira lokalno gospodarstvo. Danas je to IT, ali tu ima i drugih stvari kojih smo jako svjesni. Želimo grad modernih tehnologija. U potpunosti smo svjesni važnosti tehnologija u modernom društvu i na tome sigurno nećemo stati.”

Sam program edukacije pojasnio je direktor tvrtke Speck Tomislav Tenodi istaknuvši kako će trajati četiri mjeseca, svaki tjedan će se održati po dva predavanja i to u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci. Naglasio je fokusiranost na praktični dio edukacije odnosno rad na konkretnom projektu vezanom uz lokalnu zajednicu gdje će polaznici steći najnovija znanja i vještine.

Grad Križevci odlučan je nastaviti poticati ovakve aktivnosti i u sljedećim godinama, da bi se građane, a time i Grad, učinilo manje izloženima gospodarskim šokovima u domeni poslova niske dodane vrijednosti te usmjerilo ka zanimanjima budućnosti, na njihovu korist i zadovoljstvo. (Grad Križevci)