Križevci: Preko 700 tisuća kuna za obnovu sakralnih objekata

Gradonačelnik Mario Rajn potpisao je ugovore s Ministarstvom kulture o financiranju obnove sakralnih objekata. Ove je godine od Ministarstva kulture odobreno 710.000,00 kuna, a ulagat će se na sljedećim objektima: Crkva sv. Ane – Pavlinski samostan, Katedrala Presvetog Trojstva, Židovsko groblje, Crkva sv. Petra u Apatovcu, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Glogovnici, Crkva sv. Margarete u Gornjem Dubovcu i Crkva sv. Katarine u Erdovcu.

Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik je istaknuo: „Ove godine od Ministarstva kulture imamo odobreno 710.000 kuna, iznos koji je u odnosu na prošlu godinu manji, ali tako je i u okolnim gradovima. Ministrica kulture nas je ovdje na radnom sastanku upoznala s određenim smjernicama za dalje, a posebno mi je drago da se ipak ulaganja Ministarstva kulture sve više stavljaju u kontekst očekivanih efekata na razvoj kontinentalnog turizma. Nedugo nakon tog sastanka imali smo jedan stručni skup gdje je bio i ministar turizma i ministrica kulture i apostrofirali su kulturnu baštinu i dobra u kontekstu razvoja turističkih djelatnosti na kontinentu. Svakako da u tom smjeru očekujemo još dodatan iskorak i napredak, prvenstveno potporu sa strane Ministarstva turizma u budućim godinama.”
Obratio se i zamjenik pročelnika Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Krešimir Karlo istaknuvši: „Ministarstvo kulture nastavlja dugogodišnji niz izvrsne suradnje s Gradom Križevcima i u okviru vlastitih mogućnosti se trudimo podržavati i pratiti programe obnove odnosno revitalizacije bogate križevačke baštine.“

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Ljubica Sekulić ispred Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović te savjetnica za gradnju i prostorno uređenje Lucija Topić. (Grad Križevci)