Križevci: Počela provedba projekta 'Pruži ruku potrebitima' kojim je zaposleno 33 gerontodomaćica

U Velikoj gradskoj vijećnici Grada Križevaca danas, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, održana početna konferencija projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ pod nazivom „Pruži ruku potrebitima“.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, a partneri su Grad Križevci, Centar za socijalnu skrb Križevci i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci. Sam projekt predstavila je Antonija Srbljinović, naglasivši kako je ukupna vrijednost projekta 5.899.890,60 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a u sklopu projekta zaposlene su 33 žene koje rade na aktivnostima potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju pružajući im pomoć u dostavi namirnica u pripremi obroka u kućanstvima, u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pri oblačenju i svlačenju, kod brige o higijeni, u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus uvodno je pozdravila okupljene i naglasila kako je ovaj projekt nadogradnja projekta pomoći u kući koji se provodi s Koprivničko-križevačkom županijom od 2006. godine.

Važnost projekta s obzirom da je njime zaposleno 33 žena koje brinu o 181 korisnika istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn dodavši: „Projekt ima višestruku korist u društvenoj zajednici. S jedne strane osobe koje su bile dugotrajno nezaposlene su zaposlene, a istovremeno činimo značajan iskorak za društveni standard ljudi koji su u nemogućnosti ili neimaštini i na tome vam od srca zahvaljujem.“ Ujedno je naglasio kako je krajem ožujka bilo 207 nezaposlenih na području Križevaca, a kako je ovoj brojci pridonijelo zapošljavanje gerontodomaćica u sklopu ovog projekta.

O ulozi Centra za socijalnu skrb Križevci u projektu govorila je ravnateljica Centra Sanja Jakopović: „Drago mi je što smo partner na ovom jednom važnom projektu za lokalnu zajednicu. Uloga Centra za socijalnu skrb bila je identificirati krajnje korisnike usluga i zapravo ovim projektom nadograđujemo socijalne usluge u zajednici.“

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Križevci Vesna Kuterovac kazala je kako je program Zaželi jedna od značajnijih programa: „HZZ kao partner u projektu bio je zadužen za odabir i selekciju žena koja će se kroz projekt zaposliti. Program se provodi na području cijele Republike Hrvatske i jedan je od značajnijih programa u okviru Europskog socijalnog fonda čija je vrijednost milijardu kuna. Na području Republike Hrvatske zaposlit će se 7000 žena koje će skrbiti za 40000 korisnika.“

Čestitke u ime Koprivničko-križevačke županije uputila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek naglasivši kako se na području županije provodi sedam projekta iz programa Zaželi putem kojih je zaposleno 165 žena. (Grad Križevci)