Križevci: Započeo projekt "Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život"

Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje“ u srijedu je održalo početnu konferenciju projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“. Riječ je o projektu kojem je cilj s obzirom na značajan udio starijih osoba u društvu kroz brojne aktivnosti senzibilizirati mlade za potrebe starijih, utjecati na povećanje vidljivosti starijih osoba u društvu, njihovih potencijala i potreba te potaknuti kreativnost koja ima važnu ulogu u zdravom starenju. Ukupna vrijednost ovog projekta koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda je 214.978,50 kuna, a razdoblje trajanja projekta je od 23. srpnja 2018. pa do 23. srpnja 2019. godine.

Partner na ovom projektu je Grad Križevci pa je tako čast da otvori ovu konferenciju pripala zamjeniku gradonačelnika Danijelu Šašku koji je tom prilikom uputio čestitke KUD-u na ovom velikom uspjehu u odobrenju EU sredstava: „Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine na području grada živi 6.498 osoba starijih od 54 godine odnosno oko trećina stanovništva i prema tome mislimo da ovaj projekt ima itekako smisla“, poručio je zamjenik gradonačelnika.

Voditeljica projekta, predsjednica KUD-a Prigorje Martina Zrno pobliže je predstavila projekt i mnogobrojne aktivnosti koje će se provoditi upravo s ciljem socijalnog uključivanja i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine na području grada Križevaca. Tako će se na području sela Glogovnica i Veliki Raven provoditi radionice pučkog pjevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima, radionice plesa i običaja, prikupljanje nošnji i ostalih odjevnih predmeta te njihova rekonstrukcija, prikupljanje i zapis pjesama, plesova i običaja dok će se na području grada aktivnosti provoditi u Udruzi Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci te u dječjim vrtićima gdje će se organizirati druženje umirovljenika s djecom. (Grad Križevci)