Križevcima odobreno 2,7 milijuna kuna za istraživanje geotermalnih potencijala

fo: Jakov Prkić/CROPIX

Grad Križevci jedan je od partnera na projektu pod nazivom HealingPlaces koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije. Ovim projektom Križevci će dodatno istražiti mogućnosti korištenja postojeće bušotine Križevčanka-1 u svrhu eksploatacije geotermalne vode kao i općenito geotermalni potencijal križevačkog područja.

Projekt obuhvaća istraživanja, izradu elaborata rezervi geotermalne vode te razmjenu znanja između partnera po pitanju zakonodavstva, metodologije istraživanja i korištenja geotermalne vode u lječilišne svrhe uz primjere dobre prakse. Osim toga, aktivnosti obuhvaćaju tematske radionice i okrugle stolove s relevantnim dionicima u području geotermalne energije, na razini Republike Hrvatske i središnje Europe. Glavni nositelj projekta je Središnji rudarski institut iz Poljske, a Grad Križevci jedan je od devet projektnih partnera te jedini grad iz Hrvatske pored partnera iz Italije, Češke, Slovenije, Mađarske i Austrije.

Ukupna vrijednost projekta je 16.885.917,25 kuna od čega se na Grad Križevci odnosi najveći dio budžeta u odnosu na ostale partnere i iznosi 2.696.922,60 kuna. Od tog iznosa 85 posto sufinancira Europska unija.

Svoje zadovoljstvo novim odobrenim projektom istaknuo je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn: „Posebno mi je drago istaknuti da su, od ukupno 191 prijave, odabrane 44 čime još jednom pokazujemo znanje, iskustvo i reference u dobivanju projekata te da Grad Križevci s razlogom nosi titulu šampiona EU fondova. Ovim putem zahvaljujem svim djelatnicima koji su radili na pripremi ovog projekta. Pitanje geotermalnog izvora na Ratarni povlači se već desetljećima pa sada mogu reći da završavamo proces izrade sve potrebne dokumentacije, što će nam omogućiti da odemo u sljedeću fazu, a to je ona eksploatacije i iskorištavanja geotermalnog potencijala.“

Naime, Grad Križevci, INA i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u svibnju prošle godine su potpisali Memorandum o razumijevanju, čime je označen početak suradnje na istraživanjima geotermalnih potencijala na križevačkom području. Uz istraživanje postojeće bušotine za eksploataciju geotermalnih voda u energetske i druge svrhe, potrebno je provesti dodatna i sveobuhvatna proizvodna ispitivanja te hidrodinamička mjerenja koja do sada nisu provedena. Postojeća bušotina – Križevčanka-1 – u statusu je proizvodne geotermalne bušotine, a izradila ju je i opremila INA u okviru programa za ispitivanje i eksploataciju geotermalnih voda 1986. godine. (Grad Križevci/gradonačelnik.hr, M.P.D.)