Krk: Cilj je postati prvi energetski neovisan i CO2 neutralan otok na Mediteranu

Ovog je tjedna održana Sedma energetska konferencija otoka Krka u sklopu Europske klimatske inicijative te uz logističku podršku Udruge Eko Kvarner, Energetske zadruge Otok Krk, LAG-a Kvarnerski otoci, Komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk te Regionalne energetske agencije Kvarne.

Na službenim gradskim stranicama objavljen je konačni zaključak Konferencije koji se odnosi na cilj stvaranja Krka u prvi energetski neovisnan i CO2 neutralan mediteranaski otok.

Eko-aktivist i organizator konferencije, Vjeran Piršić, za Novilist.hr je izjavio kako je energetska konferencija iznimno važna jer se na njoj predstavljaju i promoviraju mogući načini realizacije fotonaponskih elektrana u 2019. godini kao i projekt izgradnje integralnoga sustava za upravljanje i optimizaciju proizvodnje te pohrane i potrošnje energije iz dominantno obnovljivih izvora na otocima.
Piršić je na Konferenciji istaknuo kako su nastojanja da se stotinjak malih fotonaponskih elektrana na otoku Krku izgradi do kraja 2020. godine te poručio potrebu cjelokupne i integralne energetske tranzicije otoka.

Kako prenosi Novilist.hr, na Konferenciji se izlagalo i o postignućima i budućim planovima tranzicije otočnog transporta na električna vozila što za otok Krk nije novina s obzirom na dosadašnji rad i aktivnosti Energetske zadruge i komunalnog društva Ponikve Eko otok Krk.
Raspravljalo se i o opasnostima azbesta i nužnosti njegova uklanjanja prije instalacije solarne opreme kao i o potrebi i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

Grad na svojim stranicama ističe kako će realizaciji projekata energetske tranzicije na otoku Krku ali i cijelom Kvarneru u skorijoj budućnosti pomoći njemački EUKI projekt u kojeg je uključen Eko Kvarner i putem kojeg se financiraju i pomaži klimatski projekti koji se provode na lokalnoj razini. (gradonačelnik.hr/L.U.)