Krstičević: Ploče su u puno težoj situaciji nego što smo mislili, dug je veći od osam milijuna kuna

Grad je u krizi i treba hitnu financijsku konsolidaciju. No, ne planiramo restrikcije i otpuštanja, jer želimo efikasnu gradsku upravu koja će otvoriti što više novih radnih mjesta, kazao je Krstičević koji će svoje prve konkretne poteze objaviti na konferenciji za novinare za dvadesetak dana, nakon što bude gotova dubinska analiza situacije u Gradu

Preuzimanjem dužnosti od svog prethodnika Kreše Vejića, novog gradonačelika Ploča Mišu Krstičevića dočekalo je neugodno iznenađenje. Financijska situacija, kazao je Krstičević nakon primopredaje, puno gora od one koju je očekivao – Grad je u minusu od čak osam milijuna kuna, od čega se milijun i pol odnosi na gubitke gradskih poduzeća. Osim toga, upozorio je, to nije jedini problem jer Grad ima nekoliko velikih sudskih sporova, jedan težak tri milijuna, drugi čak 14, koji će u narednim godinama doći na naplatu i za to se, kaže, treba pripremiti.

'Situacija je puno teža nego što smo mislili, grad je u teškoj krizi i treba hitnu financijsku konsolidaciju. No, ne planiramo restrikcije i otpuštanja, jer želimo efikasnu gradsku upravu koja će otvoriti što više novih radnih mjesta', kazao je Krstičević.

Na koji način i kako nova gradska uprava s Krstičevićem na čelu planira sanirati ove dugove i konsolidirati gradske financije, novi gradonačelnik će objaviti na konferenciji koju najavljuje za dvadesetak dana, nakon dubinske analize zatečenog stanja, kada će objaviti i svoje prve konkretne poteze.

U međuvremenu, poziva sve stranke i građane koji žele pomoći, da se uključe i pridonesu poboljšanju sitaucije u gradu jer 'svi moraju participirati u ovoj situaciji, grad treba biti ujedinjen'.

Osim financijskih, Krstičević je naveo i još nekoliko gorućih problema u Pločama. To je prije svega, kazao je, situacija s vrtićem, koji je u izuzetno lošem stanju, potom školama, koje i dalje rade u smjenama i nisu dosegle sada već uobičajeni jednosmjenski standard, te Domom zdravlja koji već godinama ne radi punim kapacitetom. Među svojim ključnim zadacima i prioritetima ističe i poljoprivredu, koju treba podignuti na višu razinu konkurentnosti, kao i razvoj turizma koji ima velike potencijale s obzirom na Ušće Neretve koje se posljednjih godina etabliralo kao druga (nakon pelješkog Vignja) najpopularnija kajterska destinacija u Hrvatskoj.

Unatoč svim problemima i teškoj krizi u Gradu koji je preuzeo, Krstičević ističe kako je optimist jer se jako puno stvari može riješiti bez velikih ulaganja. A za ulaganja, za koje Grad trenutno nema mogućnosti, će – kaže, pronaći investitore, što vidi kao jedan od ključnih zadataka u narednom razdoblju. Koji su konkretni potezi i mjere kojima Krstičević planira izvući Ploče iz očito nagomilanih problema, čut ćemo, kao što je najavio, za dvadesetak dana. U međuvremenu, kako je objavio na Facebooku, odmah prvi dan se sastao sa s direktorima i ravnateljima ustanova i društava koje su u vlasništvu Grada, s kojima je razgovarao o planovima za naredna razdoblja, te od njih zatražio godišnje financijske izvještaje i financijske izvještaje na dan 31.12. za 2016., 2015. i 2014, godinu te na dan 30. svibnja 2017. 'Traženi dokumenti su u cilju dobivanja jasne slike stanja i mogućnosti "clean starta". Rok za dostavu traženog je 10 dana', navodi Krstičević na FB-u. (gradonačelnik.hr)